Kratki čudesni život Oskara Vaoa – roman čudesne originalnosti

Početak leta obeležavamo sjajnim prvencem Džuna Dijaza, američkog pisca dominikanskog porekla, za koji je dobio Pulicerovu nagradu za književnost 2008. godine i koji su mnogi kritičari proglasili najznačajnijom knjigom 21. veka.

Dijazovu knjigu teško je ukratko prepričati – s jedne strane to je priča o Oskaru, neprilagođenom, gojaznom Dominikancu koji je opsednut naučnom fantastikom i stripovima i njegovoj želji da pronađe ljubav, a s druge priča o nepokornim ženama iz njegove porodice i burnoj dominikanskoj istoriji pod diktatorom, i sve je to prožeto verovanjem u prokletstvo koje navodno prati Oskarovu porodicu.

Igrajući se jezikom, slengom i referencama na pop kulturu, ali i stereotipima o geekovima i latino muškarcima, Džuno Dijaz maestralno prikazuje dominikansko-američko iskustvo, a ujedno i preispituje maskulinitet i ukazuje na opasnosti jednoglasja. Dodajte na to i Dijazovo intenzivno korišćenje fusnota kao sredstva da priču razgrana i odvede na potpuno drugi kolosek, kao i španskih reči i izraza kojima roman obiluje, i dobićete naizgled haotični mozaik koji je savršeno sklopljen u neverovatno dirljivu i zabavnu celinu u ovom čudesno originalnom romanu o nepristajanju na opšteprihvaćene norme i slepoj odlučnosti da se doživi ljubav.

Knjigu možete kupiti preko našeg sajta ili u našim knjižarama Bookastore (Cara Lazara 12, Cara Dušana 68 i Bulevar kralja Aleksandra 92, Beograd) po promotivnoj ceni od 792 dinara, kao i u boljim knjižarama širom Srbije.

Korpa
0 items Korpa
Moj nalog