Konkurs

Izdavačka kuća Booka i OTP banka

Konkurs
za najbolji neobjavljeni roman

Znamo da je vaše strpljenje bilo na ivici, ali praštajte, i mi smo ljudi, i na nas vrućine deluju omamljujuće i usporavajuće.

Želeli smo da, kad već ne možemo u planiranom roku, bar imamo najbolji mogući izbor, a za to je trebalo dosta koncentracije koju poslednjih sedmica nije bilo lako napabirčiti.

Evo liste rukopisa koji su na širem spisku, među njima se krije i pobednik, ali do toga ima još dosta vremena.

Potrudićemo se da ovu listu u narednih nekoliko sedmica skratimo na desetak naslova koji će činiti uži izbor.

Do tada, hvala svima koji su ove godine uzeli učešće, a čestitke onima koji su se plasirali među 26 najboljih.

Baby-Pill

Crvenkape

Drekavac

Godinu dana života Svetlane Varge

Kako ste čuli za mene

Kladioničarsko čudo

Lako je umreti

Meki matricide

Menage-a-Troi

Moja tuđa sestra

Ničiji

NOB-koka

Od drveta

Ono naše

Pijani sveci zavijaju na mjesec

Poniženje – next level

Posekotine od papira

Prevodilac

Priče iz ilegale

Sestre

S prvim snegom

Tatajada i pileseja

Tresetište

Uvek i nikad, a ponekad i možda

Vajber ljubavnik

Vrtlozi

Pravila i uslovi konkursa

 1. Na konkurs se prijavljuje isključivo elektronskim putem, preko prijavnog formulara.
 2. Molimo autorke i autore da na rukopis ne stavljaju svoje ime već samo šifru. Konkurs je anoniman i stavljanje pravog imena značiće automatsku diskvalifikaciju.
 3. Dokument u kome se nalazi roman nazvati po naslovu romana. Tekst treba da bude napisan fontom Times New Roman, veličine 12 pt, s dvostrukim proredom, na belom papiru. Roman ne sme biti kraći od 180.000 karaktera (s razmacima).
 4. Roman ne sme biti ranije objavljivan, integralno ili bilo koji njegov deo, pre ili za vreme konkursa, ni na jednom mediju.
 5. Nakon što roman prijave na konkurs, učesnici se obavezuju da za vreme trajanja konkursa ni s jednom drugom izdavačkom kućom neće sklopiti ugovor o objavljivanju tog romana.
 6. Rok za prijavu je 15. maj 2024.
 7. Odluku o pobednici ili pobedniku donosi žiri koji čini urednički tim izdavačke kuće Booka. Rezultati konkursa će biti objavljeni 15. novembra 2024. godine.
 8. Pobednici ili pobedniku konkursa biće dodeljena novčana nagrada u iznosu od 250.000 dinara koja predstavlja avansni honorar za prvo izdanje koje će biti štampano u 3000 primeraka. Za svako sledeće izdanje autorka ili autor će primiti naknadu po standardnim uslovima izdavačke kuće Booka.
 9. Nagrađena autorka ili autor obavezuje se da će ustupiti autorska prava za izdavanje romana izdavačkoj kući Booka na 10 godina, kao i pravo objavljivanja i distribucije nagrađene knjige u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Ustupanje prava se odnosi na štampanu, audio i digitalnu verziju knjige.
 10. Izdavačka kuća Booka kontaktiraće s pobednicom ili pobednikom konkursa u septembru. Urednički tim će raditi s njom ili njim na rukopisu i pripremati ga za objavljivanje. Nagrađena autorka ili autor obavezuje se da će tokom rada na rukopisu odluku o pobedi sačuvati u tajnosti do objavljivanja rezultata konkursa 15. novembra.
 11. Prema preporuci žirija, izdavačka kuća Booka može štampati još nekoliko rukopisa dospelih na konkurs. Posle završetka konkursa, izdavačka kuća Booka može ponuditi ugovor autorima čija je dela preporučio žiri. Ako članovi žirija ustanove da nijedan od prispelih rukopisa ne zadovoljava literarne kriterijume, nagrada ne mora biti dodeljena, niti izdavačka kuća Booka mora objaviti knjigu.
Korpa
0 items Korpa
Moj nalog