INŠALLAH, MADONA, INŠALLAH – KNJIGA SATKANA OD SETE I LEPOTE

Zbirka priča Inšallah, Madona, inšallah Jergovićev je prozni remiks bosanskih sevdalinki i dalmatinskih klapskih pesama. O tome kako su priče nastale, autor kaže: „Pjesme koje sam često slušao, u različitim izvedbama i okolnostima (…) vazda su me izazivale razlozima zbog kojih su napisane. Autor im je najčešće nepoznat, izvođači su pjesme mijenjali i prilagođavali sebi, ali je ostajala snažna lirska osnova i naslućivao se konkretni životni bol i gubitak iz kojega su ispjevane. Zanimao me događaj koji je stajao iza pojedine pjesme i kako bi bilo da je umjesto nje ispričana priča.“

No, ovo nisu priče tek inspirisane pesmama. U nekima se sevdalinke jasno očituju, dok u drugim provejavaju između redova i prisutne su u detaljima. Iz priče u priču Jergović menja stil pripovedanja, jezik i likove, kreće se kroz vekove i prostore, meša stvarnost i fikciju, a ipak sve priče imaju jednu konstantu – sevdah.

Sudbine Jergovićevih likova, njihov mahniti zanos, požrtvovanje i nedostižne čežnje, uobličeni su u priče koje odišu empatijom, toplinom i humorom. Čitaju se u dahu i drže negde pri ruci kako biste uvek mogli da im se vratite. Baš kao nekoj nesvakidašnje lepoj i setnoj pesmi.

Knjigu možete kupiti preko našeg sajta ili u našim knjižarama Bookastore (Cara Lazara 12, Cara Dušana 68 i Bulevar kralja Aleksandra 92, Beograd) po promotivnoj ceni od 990 dinara, kao i u boljim knjižarama širom Srbije.

Korpa
0 items Korpa
Moj nalog