Jutarnja zvezda – Sudnji dan na Knausgorov način

Početak epidemije kovida Knausgor je dočekao radeći na Jutarnjoj zvezdi, prvom romanu u svom novom serijalu. Ne znamo da li su baš lokdaun, izolacija i sveopšta nesigurnost podstakli našeg starog znanca da napiše ovakvu knjigu, ali rezultat je svakako neočekivan – u najboljem smislu.

Za razliku od prethodnih Knausgorovih hitova, u Jutarnjoj zvezdi nemamo jednog, već devet naratora koji su međusobno manje ili više povezani. Da, norveški pisac koga neretko nazivaju ocem autofikcije otisnuo se u vode polifonijskog romana – i to s natprirodnim elementima.

Priča se odvija na jugu Norveške, vrelog avgusta, kada se na nebu neočekivano pojavi nova, čudna i bleštava zvezda, veća od svih drugih. Fenomen čije poreklo niko ne ume da objasni, halucinacije, svirepa ubistva i neobjašnjivi događaji u kontrastu su s monotonom svakodnevicom devetoro likova koji pokušavaju da zadrže privid normalnosti – baš kao što svi činimo u uznemirujućim okolnostima.

Jutarnja zvezda je mračan, napet i uzbudljiv roman koji bi se najbolje mogao opisati kao kombinacija Stivena Kinga, realistične drame i skandinavskog noara, protkan teološko-filozofskim primesama. Uz sve to, đavolski je dobar.

Knjigu možete kupiti preko našeg sajta ili u našim knjižarama Bookastore (Cara Lazara 12, Cara Dušana 68 i Bulevar kralja Aleksandra 92, Beograd) po promotivnoj ceni od 1.694 dinara, kao i u boljim knjižarama širom Srbije.

Korpa
0 items Korpa
Moj nalog