Prorokova pesma – dobitnik Bukerove nagrade 2023. godine

Distopijska Irska Pola Linča u rukama je totalitarne vlasti – nadgledanje, hapšenja, policijski čas, ukidanje građanskih sloboda i nestanci pobunjenih građana postaju svakodnevica. Dok država polako ali neminovno klizi ka građanskom ratu, Ajliš pokušava da sazna šta se dogodilo s njenim mužem koji je nestao. Bespomoćna, zarobljena u košmarnom društvu koje se raspada, ona se trudi da zaštiti svoje četvoro dece držeći se grčevito ostataka prethodnog života. Srce nam se slama dok je gledamo kako se nada čudu, kako ne može da prihvati šta se događa, kako pokušava da opstane, i sve vreme vičemo na nju da beži ako može, iako razumemo razloge zbog kojih to ne može.

Prorokova pesma satkana je od neizvesnosti, straha od budućnosti, teskobe, ali i od nade. Specifičnim stilom, dugim, poetskim rečenicama bez navodnika ili pauze, Linč čitaoce uvlači u Ajlišin svet u kom nema predaha, nema izlaza, tek povremeno nam dozvoljava da udahnemo. Možda ćete na kraju biti umorni i očajni baš kao i Ajliš, ali ćete saosećati sa svakom osobom koja prolazi kroz sličnu situaciju u kojoj je ona. Prorokova pesma nije zastrašujuća zato što bi mogla postati stvarnost u budućnosti, strašna je jer je sada mnogima stvarnost.

Knjigu možete kupiti preko našeg sajta ili u našim knjižarama Bookastore (Cara Lazara 12 i Bulevar kralja Aleksandra 92, Beograd) po promotivnoj ceni od 990 dinara, kao i u boljim knjižarama širom Srbije.

Prorokova pesma

990,00 RSD
Korpa
0 items Korpa
Moj nalog