Back Cover
Odlomak

Džef u Veneciji, smrt u Benaresu

U Veneciji, ispijajući koktele na Bijenalu, cinični novinar Džef Atman upoznaje prelepu ženu i upušta se s njom u strastvenu avanturu. U Benaresu, bezimeni novinar (koji bi lako mogao biti Džef) pridružuje se hiljadama hodočasnika na obali svete reke Gang i umesto nekoliko dana, kako je planirao, ostaje tamo mesecima. Njihovo putovanje – kakvo jedino neodoljivo duhoviti Džef Dajer može da smisli – čini okosnicu ovog urnebesnog, đavolski domišljatog romana o Italiji i Indiji, o žudnji i požudi, o različitim vidovima neurotičnog prosvetljenja.

792,00 RSD

U Veneciji, ispijajući koktele na Bijenalu, cinični novinar Džef Atman upoznaje prelepu ženu i upušta se s njom u strastvenu avanturu. U Benaresu, bezimeni novinar (koji bi lako mogao biti Džef) pridružuje se hiljadama hodočasnika na obali svete reke Gang i umesto nekoliko dana, kako je planirao, ostaje tamo mesecima.

Njihovo putovanje – kakvo jedino neodoljivo duhoviti Džef Dajer može da smisli – čini okosnicu ovog urnebesnog, đavolski domišljatog romana o Italiji i Indiji, o žudnji i požudi, o različitim vidovima neurotičnog prosvetljenja.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Naslov originala

Jeff in Venice, death in Varanasi

Broj strana

327

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2017.

ISBN

978-86-88335-88-1

Džef Dajer

Džef Dajer (Geoff Dyer) je rođen 1958. u Čeltenamu u Engleskoj. Završio je Koledž Korpus Kristi u Oksfordu. Trenutno živi u Los Anđelesu, gde je gostujući pisac-predavač na Univerzitetu Južne Kalifornije.

Autor je četiri romana, dve zbirke eseja i šest vanžanrovskih knjiga, dobio je nagradu Nacionalnog kružoka književnih kritičara, nagradu „Somerset Mom“, književne nagrade „Lanan“, „Infiniti“ nagrade Međunarodnog centra za fotografiju 2006. godine, za knjige o fotografiji, i Forsterove nagrade, koju dodeljuje Američka akademija za umetnost i pisanje.

Redovan je saradnik mnogih američkih i engleskih časopisa. Član je Kraljevskog književnog društva i počasni član Koledža Korpus Kristi u Oksfordu, a 2015. primljen je u Američku akademiju umetnosti i nauke.

Kritike

„Dajer je više od kultnog pisca, on je virus koji napada vaš sistem, natera vas da posmatrate drugačije, da prihvatite neuobičajeno i zazirete od očiglednog… Stari dobri Dajer, bolno duhovit, lukavo pronicljiv, briljantan, prepun neukrotive tajanstvenosti.“
Li Lengli, Spectator

Džef u Veneciji je zabavna, tužna, poetična, silovita priča o munjevitom ličnom usponu i padu jednog običnog čoveka. Molim vas, nađite vremena da je pročitate i padnite pod dejstvo Dajerovih čini.“
Alen de Boton

„Dajer je istovremeno čudan i zabavan, neka vrsta postmodernističkog Kingslija Ejmisa. Njegov stil je precizan i nabusit, u duhu velike britanske tradicije. On je nacionalno blago.“
Zejdi Smit

„Očaravajuće. Obožavam ovu knjigu. Svaka stranica pršti od mudrosti, čovečnosti i inteligencije. Dajer piše jednako čudesno kao Lorens i Prust. Mogao bih zauvek da se vraćam njegovom briljantnom umu.“
Nadim Aslam

„Najbolja knjiga godine.“
The Economist, The New Yorker, San Francisco Chronicle, Slate.com Time

Možda bi vas zanimalo

Novi naslovi

Beti Blu

990,00 RSD

Azilant

1.199,00 RSD

Rat

891,00 RSD

Beli zubi

1.397,00 RSD

Odluka

990,00 RSD