Back Cover
Odlomak

Ogoljeno iskren, Karer u Jogi govori o svom silasku u pakao depresije, ali i o terorizmu, migrantskoj krizi, književnosti, muzici, prijateljstvu i emotivnim vezama. I o jogi, kojom se bavi trideset godina.

990,00 RSD 693,00 RSD

Akcija Pozdrav letu - 30% niža cena! Akcija traje od 14. do 23. juna.

Emanuel Karer je na desetodnevnom kursu vipasane, na kojem učesnici ne mogu da komuniciraju međusobno niti sa spoljnim svetom, kada se dogodi napad na Šarli ebdo. Zamoljen da napiše govor u čast nastradalog Bernara Marija, naglo prekida odmor i vraća se u Pariz. Život mu se raspada: njegov brak se okončava, a zatim i veza s ljubavnicom. Sledi razdoblje duboke depresije koje ga vodi u bolnicu na terapiju elektrošokovima. U pokušaju da preokrene svoju nepodnošljivu svakodnevicu, odlazi na ostrvo Leros, gde provodi nekoliko meseci moderirajući radionice pisanja za mlade avganistanske izbeglice.

Ne štedeći druge, a ponajmanje sebe, Karer nam donosi bolno iskreno priču o jogi i depresiji, meditaciji i terorizmu, čežnji za jedinstvom i bipolarnom poremećaju. Stvari koje na prvi pogled ne idu zajedno, a ipak – idu.

Joga je jedna od onih dragocenih knjiga koje nas teraju da cenimo trenutke čiste radosti ma koliko bili mali, kao i da pokušamo da postanemo bolji ljudi.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Naslov originala

Yoga

Broj strana

294

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2021.

ISBN

978-86-6084-003-7

Emanuel Karer

Emanuel Karer je francuski pisac, novinar, scenarista i reditelj. Rođen je u Parizu 1957. i diplomirao je političke nauke. Karijeru je počeo kao filmski kritičar za časopise Positif i Télérama. Napisao je više knjiga, a probio se novelom Brkovi (1986), koju je Džon Apdajk u recenziji za časopis The New Yorker nazvao „zapanjujućom“.

Posle romana Protivnik (2000), koji se bavi slučajem francuskog ubice Žan-Kloda Romana, Karer piše u autofikcijskom stilu, koristeći likove i događaje iz svog života. U delima se često bavi samoanalizom, kao i istraživanjem ljudskog identiteta i granica stvarnosti.

Za književno stvaralaštvo dobio je više priznanja: nagradu „Femina“ za roman Razred na snegu (1995), „Anri-Gal“ Francuske akademije nauka za celokupno stvaralaštvo, „Renodo“ za knjigu Limonov (2011), priznanje lista Le Monde za roman Carstvo (2014), kao i mnoge druge. Nekoliko njegovih knjiga adaptirano je za film, a sam Karer režirao je filmsku adaptaciju svoje novele Brkovi.

Kritike

„Možda najbolja knjiga Emanuela Karera.“
— France Inter

„Hteo je da napiše ’veselu’ knjigu o jogi, a onda ga je zgromila depresija. U ovom maestralnom zaronu u ponor ipak se nazire put do oporavka, koji jeste moguć.“
— Télérama

„Emanuel Karer na sebi svojstven način govori o svom silasku u pakao depresije.“
— Le Devoir

„Emanuel Karer je hteo da napiše knjigu o jogi. Naslov i jeste Joga, ali boje koje je koristio su tamnije nego što se očekivalo.“
— Le Soir

„Šest godina posle Carstva, Emanuel Karer se vraća s Jogom i priča o tome kako mu se život preokrenuo. Vrlo lepa priča koja se bavi iluzijom i istinom.“
— Les Inrockuptibles

Možda bi vas zanimalo

Novi naslovi

Azilant

1.199,00 RSD

Rat

990,00 RSD 693,00 RSD

Beli zubi

1.694,00 RSD 1.185,80 RSD

Odluka

1.199,00 RSD 839,30 RSD