Back Cover
Odlomak

Kraj raspusta i druge priče

Iza priča Ane Miloš krije se oštro oko za krhku ljudskost koja, manje ili više uspješno, prolazi kroz ralje posttranzicijskog kapitalizma. Ovo je proza utemeljena u detalju, oslobođena patetike i neopterećena stilom koji služi samom sebi. U zemlji u kojoj gotovo svi gledaju unazad, Kraj raspusta i druge priče svježim i jednostavnim jezikom postavlja suštinsko generacijsko pitanje – kuda i kako dalje?
– Lana Bastašić

693,00 RSD

Ana Miloš je stvorila autentičan pripovedni svet s upečatljivim likovima, pre svega ženskim. Priče u ovoj zbirci prikazuju isečke iz života, ističući samoću, pokidane emotivne veze, socijalnu tenziju i međusobno nerazumevanje. Iza svakog lika kriju se emotivne napukline i izgubljenost koja ih sprečava da se uklope u uloge koje im društvo nameće.

Kraj raspusta i druge priče oslikava duh književnog trenutka. Osećaj za važnost detalja, ekonomičan izraz, dinamičko pripovedanje i zgusnutost emocija karakteristične su za priče Ane Miloš, koje doba o kojem govore prikazuju kao klatno između tragedije i groteske.

Autor
Dizajner
Broj strana

154

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2021.

ISBN

978-86-80830-61-2

Ana Miloš

Miloš K. Ilić je rođen 1987. godine u Pančevu. Studirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Za potrebe svog eksperimenta konstruisao je identitet fiktivne spisateljice Ane Miloš.

Kao Ana Miloš objavio je zbirku priča Kraj raspusta (2019) i zbirku poezije Govori grad (2020). Dobitnik je nagrada „Miodrag Borisavljević“ (2016) i „Đura Đukanov“ (2019). Zbirka Kraj raspusta našla se u širem izboru za Andrićevu nagradu, kao i u užem izboru za nagradu „Edo Budiša“. Ta zbirka je 2020. godine dopunjena s osam novih priča i naredne godine izdata pod nazivom Kraj raspusta i druge priče.

Priče i pesme objavljivao je u časopisima: PoveljaPoljaBeogradski književni časopisLetopis Matice srpskeSENTDometiRukopisi 39, kao i u onlajn časopisima: libartes.rs, booke.hr, lupiga.com, strane.ba, eckermann.org.rs, astronaut.ba, kriticnamasa.com.

Kritike

Od prve do poslednje strane svoje zbirke Ana Miloš me je držala onim neizrečenim, onom emocijom o kojoj ne govori direktno, već nam je isporuči tiho, šapne nam je na uvo između redova. Suptilno i s izuzetnim osećajem za detalj, Miloš s lakoćom piše o ne tako lakim temama, njen jezik je lišen svake patetike, ona nas ne potkupljuje, već kupuje svojom iskrenošću.
– Milica Vučković

Čitajući priče Ane Miloš stičemo utisak kao da čitamo neke izgubljene pa volšebno pronađene bajke, opore, drevne, a tako sveže, prepune iznenađenja i obrta. Fantastično i groteskno u njenom literarnom tkanju oduševilo bi jednog Dina Bucatija, koji bi ovakve redove pisao da je žena i da je Ana Miloš. A možda neku i prepisao.
– Ana Vučković

Iza priča Ane Miloš krije se oštro oko za krhku ljudskost koja, manje ili više uspješno, prolazi kroz ralje posttranzicijskog kapitalizma. Ovo je proza utemeljena u detalju, oslobođena patetike i neopterećena stilom koji služi samom sebi. U zemlji u kojoj gotovo svi gledaju unazad, Kraj raspusta i druge priče svježim i jednostavnim jezikom postavlja suštinsko generacijsko pitanje – kuda i kako dalje?
– Lana Bastašić

Novi naslovi

Rat

891,00 RSD

Beli zubi

1.397,00 RSD

Odluka

990,00 RSD