Back Cover
Odlomak

Proslava

Svojim najnovijim romanom Proslava Damir Karakaš vraća se među sene i magle, tišinu i zvukove, boje i mirise zavičajnog krajolika i njegovih ljudi i vodi nas na napeto putovanje kroz vreme, prirodu i običaje, putovanje na kojem, ipak, kao da sve stoji.

792,00 RSD

U širokom vremenskom luku romana, kraj jednoga rata nagovešta iskustva novih stradanja, a surovost svakodnevice u kojoj preživljavanje ne ostavlja mnogo prostora za promenu pokazuje svu kompleksnost ljudskog postojanja, zgusnutog u pesničkoj slici s kraja prostora i vremena.

Nakon velikog uspeha romana Sjećanje šume, Damir Karakaš i Proslavom dokazuje da je jedan od vodećih savremenih pisaca i budući klasik hrvatske književnosti.

Autor
Dizajner
Broj strana

116

Format

14 x 20 cm

Pismo

latinica

Povez

mek

Godina

2019.

ISBN

978-86-80830-27-8

Damir Karakaš

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica, pored Brinja u Lici. Posle studija u Zagrebu, jedno vreme je živeo u Francuskoj, prvo u Bordou, a posle u Parizu, gde se izdržavao sviranjem harmonike. U Parizu je studirao francuski jezik, izvodio performanse i izlagao konceptualne radove.

Objavio je knjigu putopisa Bosanci su dobri ljudi; zbirke priča EskimiPukovnik Beethoven i Kino Lika, po kojoj je snimljen istoimeni film; drame Skoro nikada ne zaključavamoSnajper i Avijatičari; te romane KombetariKako sam ušao u EuropuSjajno mjesto za nesrećuBlue MoonSjećanje šume (nagrade „Fric“ i „Kočićevo pero“) i Proslava (nagrada Tportala za najbolji roman godine). Okretište je njegov sedmi roman, za koji je dobio nagradu „Meša Selimović“ za najbolji regionalni roman u 2021. godini. Dela su mu prevedena na desetak jezika.

Živi u Zagrebu.

Kritike

„Pisac virtuozno karakterizira svog bezimenog junaka, u nekoliko riječi i poteza, bez epskih zahvata, objašnjenja, dokumenata, datuma i velikih činjenica. Karakaš Proslavu piše na način i u duhu vrhunaca naše modernističke književnosti iz onih poslijeratnih desetljeća i iz vremena u kojem su južnoslavenski pisci otkrivali Sartrea i francuski egzistencijalizam.“
Miljenko Jergović

„Karakaš je pišući o siromašnom i trpkom kraju surove klime, bespoštednog siromaštva, beskompromisne neprosvećenosti i ispod grubih rituala, običaja i uverenja neretko zatomljene ljudskosti, i ovaj put išao do kraja i nešto dalje, toliko daleko da bi i famozni Tomas Berhard ustuknuo i curiknio. Ali Karakaš jok! Na toj tački gde se naš zamišljeni Berhard već osvrće u panici, Ličanin tek kao da se zahuktava. Karakaš je jedan od naših najboljih romanopisaca.“
Teofil Pančić, Vreme

„Karakaš je Proslavom ispisao pravo književno remek-djelo, kratku odu humanosti, ljubavni roman, povijesno štivo, knjigu upozorenja na zlo koje ponovno sve glasnije huči iz prikrajka.“
Gea Vlahović, Express

„Roman dubokog značenja i elementarne literarne ljepote.“
Denis Derk, Večernji list

„Mračno opojno štivo literarnog čarobnjaka.“
Marinko Krmpotić, Novi list

Novi naslovi

Beti Blu

990,00 RSD

Azilant

1.199,00 RSD

Rat

891,00 RSD

Beli zubi

1.397,00 RSD

Odluka

990,00 RSD