Back Cover
Odlomak

Proslava

Svojim najnovijim romanom Proslava Damir Karakaš vraća se među sene i magle, tišinu i zvukove, boje i mirise zavičajnog krajolika i njegovih ljudi i vodi nas na napeto putovanje kroz vreme, prirodu i običaje, putovanje na kojem, ipak, kao da sve stoji.

792,00 RSD

U širokom vremenskom luku romana, kraj jednoga rata nagovešta iskustva novih stradanja, a surovost svakodnevice u kojoj preživljavanje ne ostavlja mnogo prostora za promenu pokazuje svu kompleksnost ljudskog postojanja, zgusnutog u pesničkoj slici s kraja prostora i vremena.

Nakon velikog uspeha romana Sjećanje šume, Damir Karakaš i Proslavom dokazuje da je jedan od vodećih savremenih pisaca i budući klasik hrvatske književnosti.

Autor
Dizajner
Broj strana

116

Format

14 x 20 cm

Pismo

latinica

Povez

mek

Godina

2019.

ISBN

978-86-80830-27-8

Damir Karakaš

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica, pored Brinja u Lici. Posle studija u Zagrebu, jedno vreme je živeo u Francuskoj, prvo u Bordou, a posle u Parizu, gde se izdržavao sviranjem harmonike. U Parizu je studirao francuski jezik, izvodio performanse i izlagao konceptualne radove.

Objavio je knjigu putopisa Bosanci su dobri ljudi; zbirke priča EskimiPukovnik Beethoven i Kino Lika, po kojoj je snimljen istoimeni film; drame Skoro nikada ne zaključavamoSnajper i Avijatičari; te romane KombetariKako sam ušao u EuropuSjajno mjesto za nesrećuBlue MoonSjećanje šume (nagrade „Fric“ i „Kočićevo pero“) i Proslava (nagrada Tportala za najbolji roman godine). Okretište je njegov sedmi roman, za koji je dobio nagradu „Meša Selimović“ za najbolji regionalni roman u 2021. godini. Dela su mu prevedena na desetak jezika.

Živi u Zagrebu.

Kritike

„Pisac virtuozno karakterizira svog bezimenog junaka, u nekoliko riječi i poteza, bez epskih zahvata, objašnjenja, dokumenata, datuma i velikih činjenica. Karakaš Proslavu piše na način i u duhu vrhunaca naše modernističke književnosti iz onih poslijeratnih desetljeća i iz vremena u kojem su južnoslavenski pisci otkrivali Sartrea i francuski egzistencijalizam.“
Miljenko Jergović

„Karakaš je pišući o siromašnom i trpkom kraju surove klime, bespoštednog siromaštva, beskompromisne neprosvećenosti i ispod grubih rituala, običaja i uverenja neretko zatomljene ljudskosti, i ovaj put išao do kraja i nešto dalje, toliko daleko da bi i famozni Tomas Berhard ustuknuo i curiknio. Ali Karakaš jok! Na toj tački gde se naš zamišljeni Berhard već osvrće u panici, Ličanin tek kao da se zahuktava. Karakaš je jedan od naših najboljih romanopisaca.“
Teofil Pančić, Vreme

„Karakaš je Proslavom ispisao pravo književno remek-djelo, kratku odu humanosti, ljubavni roman, povijesno štivo, knjigu upozorenja na zlo koje ponovno sve glasnije huči iz prikrajka.“
Gea Vlahović, Express

„Roman dubokog značenja i elementarne literarne ljepote.“
Denis Derk, Večernji list

„Mračno opojno štivo literarnog čarobnjaka.“
Marinko Krmpotić, Novi list