Back Cover
Odlomak

Sećanju na sećanje

Pokušavajući da zaviri u prošlost i sumira odjeke sećanja iz detinjstva, autorka nas vodi u potragu mnogo veću od otkrivanja porodične istorije – razmatra etiku pisanja o mrtvima i trenutak u kom se ono pretvara u eksploataciju ljudi koji više ne mogu da prigovore, istražuje odnos iskustva i pamćenja i nudi intrigantan pogled na sećanje, koje je lično, i istoriju, koja bi trebalo da bude objektivna.

Roman godine u Rusiji i finalista Bukerove nagrade.

990,00 RSD

Od krhotina sećanja – izbledelih fotografija, starih razglednica, pisama, dnevnika i suvenira – Marija Stepanova pažljivo sastavlja priču o naizgled običnoj jevrejskoj porodici u Sovjetskom Savezu koja je nekako uspela da izbegne i preživi mnogobrojne progone i represije prošlog veka.

Kombinujući eseje, fikciju, memoare, putopise i istorijske dokumente s plejadom ličnosti i ideja, autorka istražuje odnos iskustva i pamćenja i nudi intrigantan pogled na kulturno i lično sećanje.

Jedinstveni portret porodice Marije Stepanove prožet je retkom intelektualnom radoznalošću i izuzetno nežnim, poetskim glasom. Nostalgično, toplo, zavodljivo i očaravajuće delo zaslužno je ušlo u uži krug za Bukerovu nagradu 2021.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Naslov originala

Памяти Памяти

Jezik originala

Ruski

Broj strana

394

Pismo

ćirilica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2022.

ISBN

978-86-6084-022-8

Marija Stepanova

Marija Stepanova (Moskva, 1972) pesnikinja je, esejistkinja i novinarka. Poeziju je objavljivala u književnim časopisima od devedesetih godina i smatra se jednom od najuticajnijih ruskih savremenih pesnikinja. Autorka je desetak zbirki poezije i tri knjige eseja za koje je dobila brojne ruske i međunarodne književne nagrade. Njen roman Sećanju na sećanje (2017) dobio je najznačajniju rusku književnu nagradu „Boljšaja knjiga“, i bio je u užem izboru za Bukerovu nagradu 2021. godine.

Stepanova je pokrenula i uređivala nezavisni kulturni portal OpenSpace, koji je zatvoren zbog pritisaka na nezavisne medije u Rusiji. Potom je pokrenula sajt Colta sa kulturnim, društvenim i političkim temama, koji je prestao sa radom zbog stroge cenzure posle invazije na Ukrajinu. Glasna je kritičarka režima predsednika Rusije Vladimira Putina.

Kritike

„Hrabra kombinacija porodične i kulturne istorije… Kaleidoskopski pogled kroz vreme na porodicu ruskih Jevreja u veku bremenitom događajima.“
– Njujork tajms

„Fino izbrušen prvenac Marije Stepanove prati dugogodišnja nastojanja jedne žene da bolje razume svoje pretke, ruske Jevreje, čija ju je priča fascinirala dok je kao dete odrastala u Sovjetskom Savezu… Zadivljujući spoj žanrova.“
– Pablišers vikli

Sećanju na sećanje je višeslojan esej o prirodi pamćenja.“
– Frankfurter algemajne cajtung

„Izvanredno evociranje poslednjih godina Sovjetskog Saveza, koje se proteže daleko u prošlost… Marija Stepanova ima sjajnu imaginaciju.“
– Kirkus rivjuz

Možda bi vas zanimalo

Novi naslovi

Rat

891,00 RSD

Beli zubi

1.397,00 RSD

Odluka

990,00 RSD