Dragana Mladenović

Dragana Mladenović foto (c) Goran Nikolić

Dragana Mladenović, rođena u Frankenbergu 30. juna 1977 godine, diplomirala je i magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Živi u Pančevu i radi u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Objavila je sledeće zbirke: „Nema u tome nimalo poezije” (Smederevska pesnička jesen, 2003. i Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva, 2004), „Raspad sistema” (Samizdat, 2005), „Tvornica” (Fabrika knjiga, 2006), „Asocijalni program”(KOV, 2007), „Omot spisa” (Fabrika knjiga, 2008), „Rodbina” (Fabrika knjiga, 2010), „Magda” (Fabrika knjiga, 2012), „Slova ljubve” (Fabrika knjiga, 2014), „Femicid i druge pesme” (Kulturni centar Novog Sada, 2020) i „Robotka” (Booka, 2024).

U proleće 2016. IK „Fabrika knjiga” objavila je njenu prvu knjigu pesma za decu „Uljezi”, koju je ilustrovala Maja Veselinović. U izdanju Kreativnog centra, 2019. objavljena je knjiga pesama za decu „Dar-mar” (ilustrovao Boris Kuzmanović), a 2023. zbirke „Kad stvari poljude”(ilustrovala Nevena Silaški) i „Tri, četiri, sad” (ilustrovao Boris Kuzmanović).
Kod istog izdavača objavljene su novele: „Gospodin Oliver”, „Gospodin Oliver: Nevolje sa flautom”(2021) i „Gospodin Oliver: Pisma iz Šume zelene”(2023), romani za mlađe tinejdžere „Sve što (ni)sam želela”, „Sve što (ni)sam očekivala” i „Sve što (ni)sam promenila” (svih šest knjiga ilustrovao je Dušan Pavlić), kao i slikovnica „Srce od oblaka” (2023), koju je ilustrovala Andrijana Vasić. U izdanju „Pčelice” objavljena je novela „Igra skrivanja”, 2023, ilustrovao Tihomir Čelanović.

Zbirka „Rodbina” prevedena je na nemački, švedski i danski, a pesme su joj prevođene na italijanski, engleski, francuski, španski, grčki, rumunski, mađarski i slovenački. „Tvornica”, „Omot spisa” i „Rodbina” su prevedene na makedonski pod objedinjujućim naslovom „Građa za lep roman” (2013).

Njeni radovi su objavljivani u svim značajnijim antologijama savremenog srpskog pesništva, kao i u književnim časopisima i strip izdanjima. Dobitnica je više nagrada za stvaralaštvo.

Knjige

Korpa
0 items Korpa
Moj nalog