Robotka – poezijom protiv patrijarhata

Dragana Mladenović Robotka

Naša edicija poezije bogatija je za jedan ženski glas. I to kakav glas!

Dragana Mladenović je pesnikinja diskretnog izraza, promišljenog humora i buntovnog glasa koju krasi retko viđeno jezičko majstorstvo.

U zbirci Robotka Mladenović progovara o položaju žena u društvu koje im nije naklonjeno, o očekivanjima i zadatim ulogama, secirajući i ogoljavajući patrijarhalne obrasce koji su svuda oko nas (a nekad i u nama). Subverzivnost njenih pesama ogleda se u prenošenju ženske svakodnevice u kojoj se od žena očekuje da budu savršene, da istovremeno budu žene, majke, kraljice, ali i krotke, podatne i tihe, da zapravo budu univerzalne mašine. Njene robotke, međutim, ne uklapaju se u to.

Provokativna, uzbudljiva, uznemirujuća i na momente urnebesno duhovita, Robotka je knjiga u kojoj se istovremeno uživa i oseća nelagoda, jer nas suočava sa istinama koje odavno znamo, ali ne razmišljamo o njima.

Knjigu možete kupiti preko našeg sajta ili u našim knjižarama Bookastore (Cara Lazara 12, Cara Dušana 68 i Bulevar kralja Aleksandra 92, Beograd) po promotivnoj ceni od 792 dinara, kao i u boljim knjižarama širom Srbije.

Korpa
0 items Korpa
Moj nalog