Back Cover
Odlomak

Beti Blu

Kultni roman osamdesetih, Beti Blu je smela i provokativna priča o buntu protiv konvencija, o žudnji za životom, o ljubavi lišenoj svake osrednjosti, o vrtoglavom padu u autodestrukciju i o svetu koji pritiska, gazi i lomi marginalizovana i krhka bića.

990,00 RSD

Tridesetpetogodišnji pisac neobjavljenog romana radi kao majstor u vikend-naselju i vodi jednostavan i bezbrižan život. Kada upozna Beti, impulsivnu, senzualnu i gladnu života, oni uranjaju u ljubavnu priču lišenu svake osrednjosti. Ona je njemu muza i opsesija, on je za nju najveći pisac njihove generacije. Između grozničave ljubavi, nezasitog seksa, alkohola i naglih i burnih reakcija Beti, koja klizi od ekscentričnosti do autodestruktivnog ludila, svedočimo piščevim očajničkim pokušajima da održi korak sa ženom koju obožava i usreći je.

Roman sirovosti i divlje strasti, onih koji ne žele da obuzdaju svoj gnev i onih s vatrom u srcu, bolan je prikaz razorne ljubavi osuđene na propast. Beti Blu je kultna knjiga koja i dalje, 40 godina nakon prvog izdanja, osvaja čitaoce širom sveta neočekivanom poetikom svakodnevice marginalizovanih i krhkih bića.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Broj strana

384

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2024.

ISBN

978-86-6084-057-0

Filip Džijan

Filip Džijan je rođen u Parizu 1949. Studirao je književnost i žurnalistiku i bavio se različitim poslovima, od tabloidnog novinara preko radnika na naplatnoj rampi pa do magacionera. Presudan uticaj na njega i njegov stil imala je američka bit književnost i pisci poput Selindžera, Karvera i Brotigana.

Prvu knjigu, zbirku priča 50 contre 1, objavio je sa 32 godine. Proslavio se trećim romanom, Beti Blu (37,2° le matin), po kojem je Žan-Žak Beneks 1986. snimio kultni film s Beatris Dal. Autor je više od 20 romana, među kojima su Bleu comme l’enfer, Impardonnables, Marlène i Oh…, roman koji je osvojio nagradu „Interallié“ 2012. i po kojem je Pol Verhoven 2016. snimio film Ona.

Živi, piše i drži književne radionice u Parizu.

Kritike

„Džijanov jezik je ritmičan, živopisan i pun eksplozivne snage. Lekcija o stilu.“
– Le Monde

„Džijanove knjige vinule su se iznad knjiga njegovih savremenika.“
– Paris Match

„Džijan, l’enfant terrible.“
– Variety

„Priča o osujećenoj ljubavi koja je takođe putovanje od modernističke narativne rezignacije i žudnje do punog emotivnog angažmana, produbljivanja karaktera i razrešenja.“
– Kirkus Reviews

Možda bi vas zanimalo

Novi naslovi

Beti Blu

990,00 RSD

Azilant

1.199,00 RSD

Rat

891,00 RSD

Beli zubi

1.397,00 RSD

Odluka

990,00 RSD