Back Cover
Odlomak

Francuski roman

Nakon zatvorskog iskustva Begbede stvara ovaj roman, najličniji do sada, u kome se vraća u detinjstvo i mladost sa dirljivom neposrednošću i razornim humorom koji je karakterističan za njegov stil.

792,00 RSD

Ovo je priča o Emi Bovari iz sedamdesetih koja je posle razvoda ponovila ono isto prećutkivanje prethodne generacije o nesrećama tokom dva rata. Ovo je priča o čoveku koji je postao hedonista da bi se osvetio za to što je bio ostavljen, o ciničnom ocu koji je postao takav jer mu je srce bilo slomljeno. Ovo je priča o starijem bratu koji je učinio sve samo da ne liči na svoje roditelje, i o mlađem koji je učinio sve samo da ne liči na svog starijeg brata. Ovo je priča o melanholičnom dečaku koji je odrastao u zemlji koja se ubila, koga su vaspitali roditelji deprimirani svojim neuspešnim brakom. Ovo je priča o zemlji koja je uspela da izgubi dva rata praveći se kao da ih je dobila, a zatim uspela da izgubi svoje kolonijalno carstvo praveći se da to nije uopšte važno za njen ugled i veličinu. Ovo je priča o novom ljudskom rodu ili o tome kako su katolički monarhisti postali globalizovani kapitalisti. Takav je život koji sam živeo: francuski roman.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Naslov originala

Un roman français

Broj strana

144

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2010.

ISBN

978-86-88335-01-0

Frederik Begbede

Frederik Begbede (Frédéric Beigbeder, 1965) je jedan od najznačajnijih, najprovokativnijih i najpopularnijih savremenih francuskih pisaca. Do sada je objavio romane: Mémoire d’un jeune homme dérangéVacances dans le coma (Praznik u komi),  L’amour dure trois ans (Ljubav traje tri godine), 99 francs (699 dinara), Windows on the World, L’égoïste romantique (Romantični egoista), Au secours pardon (U pomoć, molim za oproštaj), Un roman français (Francuski roman), Oona & Salinger (Una i Selindžer), Une vie sans fin (Život bez kraja), L’homme qui pleure de rire (Čovek koji plače od smeha) i Un barrage contre l’Atlantique (Brana na Atlantiku).

Osim pisanjem bavio se i advertajzingom, radio je za brojne magazine, vodio je TV šou. Godine 1994. osnovao je književnu nagradu „Prix de Flore“ koja se svakog novembra dodeljuje talentovanim piscima (među dobitnicima su Mišel Uelbek i Ameli Notomb) u legendarnom Café de Floreu, u kome se nekada okupljala intelektualna elita, kao što su bili Žan-Pol Sartr, Simon De Bovoar i drugi.

Begbede je 2008. uhapšen zbog konzumiranja kokaina sa haube kola u pariskom 8. arondismanu. Svoje zatvorsko iskustvo pretočio je u roman (Francuski roman), najličniji do sada, u kome se vraća u detinjstvo i mladost sa dirljivom neposrednošću i razornim humorom koji je karakterističan za njegov stil. Za Francuski roman je 2009. dobio izuzetno značajnu „Renaudot“ nagradu. Tokom pandemije 2020–2021. napisao je Branu na Atlantiku, svojevrsni nastavak Francuskog romana.

Begbede priznaje da u mnogim njegovim romanima ima dosta autobiografskih delova i da je Oktav, glavni lik romana 699 dinara i U pomoć, molim za oproštaj, na neki način njegov avatar. Roman U pomoć, molim za oproštaj je satira o novoj Rusiji i roman o novoj ideologiji – ideologiji lepote, mladosti, kao nekoj vrsti maske koju nosi industrija. Ukratko, ta knjiga je više “zla” i surovija i sledi nit romana 699 dinara, a povezuje ih isti glavni lik.

Kritike

„Sve je jednostavno vrhunsko. Dobili smo zaista veličanstven roman o smislu koji se pridaje vlastitom životu i o težini svojih detinjih snova. U isto vreme zanosnim i muzikalnim stilom, pisac kao da nam šapuće na uvo, i podstiče nas, poput dvojnika, brata, prijatelja, da se pomirimo s vlastitim detinjstvom. Potresno.”
Le Matin

„Petnaest godina života zapljuskuje ga žestinom plime što nadire na Mon-Sen-Mišel, nadahnjujući ga na najlepše stranice dosad: precizne, stidljive, stilizovane, ironične, potresne.“
L’Hebdo

„Noćobdija je potpisao svoju najbolju knjigu.“
Le Point

„Begbede se napokon ostavio svojih razmetljivih navika i vragolija melanholičnog veseljaka i izručio nam taj dirljivi roman, dirljiv zato što je neposredan i iz pera ranjivog čovjeka. A tu smo ga čekali.”
Le Figaro

„… autor gradi uverljivu intimnu priču, često ganutljivu, koja stranicu za stranicom dobija na intenzivnosti i uverljivoj snazi, stvarajući – posebno govoreći o odnosu s bratom, te još više o životnom putu njegovih roditelja – trenutke lepe i inteligentne ozbiljnosti.“
Télérama

„Sjajna autobiografija. To je ono što zovemo kvalitetom, jedinim koji vredi. Jasno nam je zašto ljubav koju prema njemu osećaju njegovi čitaoci traje godinama.“
Marie Claire

Francuski roman je nesumnjivo najbolja knjiga Frederika Begbedea, najiskrenija, najdirljivija.“
Les Echos

Možda bi vas zanimalo

Novi naslovi

Beti Blu

990,00 RSD

Azilant

1.199,00 RSD

Rat

891,00 RSD

Beli zubi

1.397,00 RSD

Odluka

990,00 RSD