Top 30
Back Cover
Odlomak

Gledajte kako plešemo

U nastavku Zemlje drugih, impresivne sage zasnovane na istoriji njene porodice, Slimani se fokusira na generaciju svojih roditelja, rastrzanu između uživanja u relativno lagodnom životu s jedne, i ideala o slobodi i jednakosti s druge strane. Opisujući pre svega iskustvo žena, autorka pronicljivo secira klaustrofobiju patrijarhalnog društva i glasno govori o porodičnim traumama i oslobađanju u konzervativnoj sredini.

891,00 RSD

Maroko 1968, porodica Belhadž pripada novoj buržoaziji koja napreduje i veruje u bolje sutra. Amin uspešno vodi imanje i privlači mnoge žene, Matilda je cenjena u zajednici, ali je privatno nesrećna, a njihova deca, Ajša i Selim, traže svoje ja u godinama nakon dekolonizacije. Suočeni s korupcijom i prikrivenim rasizmom, razapeti između kompromisa i mladalačkih ideala o slobodi i jednakosti, Ajša i Selim pokušavaju da shvate ko su i u kojoj i kakvoj zemlji mogu i žele da žive.

Gledajte kako plešemo drugi je deo trilogije u kojoj se Lejla Slimani oslanja na inspirativnu priču svoje porodice. Opisujući postkolonijalni Maroko koji pokušava da prihvati tekovine modernog društva dok se istovremeno grčevito drži svog tradicionalnog identiteta, autorka glasno govori o klasnim razlikama, porodičnim traumama, oslobađanju od stega prošlosti i istraživanju seksualnosti u konzervativnom društvu.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Broj strana

302

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2023.

ISBN

978-86-6084-040-2

Lejla Slimani

Lejla Slimani (Leïla Slimani), književnica, novinarka i zagovornica ženskih i ljudskih prava, rođena je 1981. u Rabatu, od oca Marokanca i majke francusko-alžirskog porekla. Nakon srednje škole dolazi u Pariz, gde je diplomirala na pariskom Institutu za političke studije. Okušala se kao glumica, ali se 2008. ipak opredeljuje za novinarstvo i počinje da piše za časopis Mlada Afrika.

Godine 2014. objavila je svoj prvi roman, U vrtu ljudoždera. Njen drugi roman, Uspavaj me (2016), osvojio je prestižnu Gonkurovu nagradu i preveden je na više od trideset jezika. Zemlja drugih (2020) prvi je deo planirane trilogije zasnovane na istoriji njene porodice.

Objavila je i nekoliko knjiga eseja, od kojih Sexe et Mensonges: La Vie Sexuelle au Maroc (2017) sadrži ispovesti žena s kojima je razgovarala dok je bila na književnoj turneji po Maroku.

Živi i radi u Parizu.

Novi naslovi

Beti Blu

990,00 RSD

Azilant

1.199,00 RSD

Rat

891,00 RSD

Beli zubi

1.397,00 RSD

Odluka

990,00 RSD