Back Cover
Odlomak

Katkad je dobro pročitati neku knjigu da ne ispadnete glupi u društvu

Izabrane Dragojevićeve pesme napisane osamdesetih godina prošlog veka, u poslednjoj mirnodopskoj deceniji SFRJ. Ova zbirka nije jugonostalgična, ali ipak oslikava duh tog vremena i mladalački bunt – uz blagu autoironiju i hipertrofiranu samouverenost, autor se podsmeva autoritetima i okoštalim normama, uveren u to da je umetnost ono što je važno.

891,00 RSD

Otkrivanje poezije Srđana Dragojevića, filmskog stvaraoca čiji su filmovi obeležili srpsku kinematografiju od raspada SFRJ do danas, uzbudljivo je iskustvo. Bilo je takvo i sredinom onih nesrećnih devedesetih kada je izašlo prvo izdanje ove zbirke, a pretpostavljamo i nadamo se da će taj osećaj doživeti i čitaoci do kojih će stići ovo novo, sada, u ne tako srećnim dvadesetim. Nešto poput otkrića da je vaš omiljeni pevač napisao odličan roman ili pisac snimio originalan film. Uz sve to, tu je sada i znatno veća vremenska distanca; od nastanka pesama u ovoj zbirci proteklo je gotovo četrdeset godina, a autor je prelaz iz te u sledeću dekadu iskoristio da s poezijom završi i posveti se filmu.

Srećom, ova poezija stari dobro kao i njen autor, i poseduje sve one vrednosti zbog kojih ga volite – duhovitost, oštroumnost, hrabrost i uvek dobrodošlu sklonost ka autoironiji i apsurdu.

Autor
Dizajner
Broj strana

173

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

12 x 20 cm

Godina

2023.

ISBN

978-86-6084-046-4

Srđan Dragojević

Srđan Dragojević, režiser i pisac, rođen je u Beogradu 1963. Diplomirao je kliničku psihologiju i filmsku i TV režiju. Autor je osam igranih filmova, među kojima su Mi nismo anđeliLepa sela lepo goreRane i Parada, i dobitnik brojnih međunarodnih filmskih nagrada: Berlinale, Lokarno, Stokholm, Sao Paulo, Solun itd.

Pored scenarija za filmove objavljenih u knjigama Rane i dve priče za novu deceniju (2010) i Pre nego što crvima kažem zdravo (2015), napisao je i nekoliko knjiga za decu. Autor je i tri zbirke pesama, a za Knjigu akcione poezije 1986. godine dobio je nagradu „Branko Radičević“. Katkad je dobro pročitati neku knjigu da ne ispadnete glupi u društvu zbirka je pesama koja je prvi put izdata 1994, a 2023. ponovo je objavljena uz novi predgovor.