Top 30
Back Cover
Odlomak

Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo

Iako u osnovi detektivski roman koji prati istragu o tri nestale devojke, ovaj novobeogradski noar je višeslojna, emotivna i suptilno duhovita knjiga o odrastanju u sumornim blokovima, prijateljstvima za ceo život i kompleksnom odnosu roditelja i dece.  Brz, inteligentan i znalački vođen od početka do kraja, roman razotkriva posledice neizgovorenog i potisnutog u postjugoslovenskom društvu u kojem dominira kultura zaborava i prećutkivanja.

Pobednički rukopis konkursa izdavačke kuće Booka i OTP banke za najbolji neobjavljeni roman.
Najuži izbor za NIN-ovu nagradu.

891,00 RSD

Prolaznici koji su se tog 9. maja 2019. godine zatekli na beogradskom Trgu republike videli su neobičan prizor: tri potpuno nage devojke koje leže nepomično u ograđenom prostoru. Policija i hitna pomoć su pozvane, a prisutni posmatrači shvataju da pred sobom imaju devojke čiji je nestanak bio glavna tema prethodnih nekoliko dana.

Ovako počinje debitantski roman Mirjane Drljević koji je bio apsolutno bez premca među 575 rukopisa pristiglih na naš prvi konkurs za neobjavljeni roman. Pred vama je izuzetno delo koje funkcioniše na mnogo nivoa, jer autorka suvereno vlada pravilima žanra i koristi ga kao osnovu na kojoj će izgraditi kompleksnu priču o nekoliko generacija, njihovim odnosima, prijateljstvu, ljubavi, roditeljstvu i zemlji koja se raspala u eksploziji čiji šrapneli čak i tri decenije kasnije pogađaju nedužne.

Brz, inteligentan, višeslojan i znalački vođen od početka do kraja, roman Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo predstavlja veliko književno otkriće i značajan dobitak za savremenu srpsku prozu.

Autor
Dizajner
Broja strana

262

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2022.

ISBN

978-86-6084-027-3

Mirjana Drljević

Mirjana Drljević, rođena 1971. u Beogradu, autorka je drame San o Svetom Petru Cetinjskom igrane u Crnogorskom narodnom pozorištu i javno čitane u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i drame Suncokreti izvođene u Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu.

Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo njen je debitantski roman.

Čita, piše, živi i radi u Beogradu.

Kritike

Forenzika kolektivnog pamćenja – šta smo zaboravili i koga se ne sećamo

Ako bih, ukratko, makar i u recenzentske svrhe morao da opišem o čemu je reč, umesto da sednem i iznova ga pročitam, najpre bih istakao to da je posredi roman sećanja i zaboravljanja koji tematizuje krivicu ideološkog nasleđa. Mogao bih ga slobodno nazvati i postjugoslovenska detektivska hronika. Autorka Mirjana Drljević u romanu se znalački služi kriminalističkim prosedeom (ili konvencijama svojevrsne psihološke misterije) da bi se kako protagonisti tako i čitaoci setili onoga što je prećutano ili nikad nije izrečeno ni nazvano pravim imenom.

Fluidna fragmentarna filmska struktura, kao i zloslutna, gotovo linčovska atmosfera romana satkanog od niti sećanja i čari otkrivanja, nekoliko precizno ukrštenih vremenskih tokova, napetih obrta, živopisnih likova, začudnih, dramatičnih, ali i suptilno duhovitih situacija, smešta nas, nimalo slučajno, u monumentalnu monotoniju (novo)beogradskih blokova, gde iza teskobno snolikih kulisa vrebaju ambivalentna nostalgija, neizvesnost, zebnja… Detektivska matrica, naime, samo je okvir za refleksije o detinjstvu, odrastanju i majčinstvu u našoj istočnoevropskoj metropoli prošlog i ovog veka. Autentičan stil odiše intrigantnom notom noara prožetog prefinjenom ironijom, jer autorka neobično vešto oblikuje i uzbudljivo prepliće fakte i fikciju, pseudomemoarske elemente, intuiciju i retrospekciju, uz povremene iskorake u onostrano, kroz prizmu višedecenijski izvitoperene svakodnevice, pa nas i to što nije u sasvim realističnom ključu navodi na jasnije sagledavanje intimne i kolektivne prošlosti i sadašnjosti, na razotkrivanje istine o nama i našim životima, iako ništa u njima nije istina.

Periša Perišić

P.S. Preporuka poštovaocima klasika žanra, filma, popularne kulture, pozorišta, književnih dekadenata s Benigtona, kao i onima koji su u njima prepoznavali nove i apartne autorske glasove, nalazili zadovoljstvo, i tada i sada.

Intervju

Mirjana Drljević: Deci u nasleđe ostavljamo i svoj ideološki teret

U okviru prvog godišnjeg književnog konkursa izdavačke kuće Booka i OTP banke Srbija, roman Mirjane Drljević „Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo“ izabran je za najbolji, originalni i neobjavljeni roman u konkurenciji od 575 rukopisa.

** Pročitajte ceo intervju

….

Before After /
Idemo u susret eri jasnih, glasnih i snažnih ženskih glasova

Sa autorkom razgovarala Jelena Vukićević.

** Pročitajte ceo intervju