Top 30
Back Cover
Odlomak

Priča za bíće vremena

Prepun prepoznatljivog humora Ozekijeve, roman Priča za bíće vremena zadire u sâmu srž odnosa između pisca i čitaoca, prošlosti i sadašnjosti, stvarnog i izmišljenog, kvantne fizike, istorije i predanja. Briljantno inventivna i uverljiva priča o čovečnosti i potrazi za osećanjem sigurnosti.

1.199,00 RSD

Ćao!
Zovem se Nao, i ja sam bíće vremena. Znate li šta je „bíće vremena“? Objasniću vam ako mi date trenutak-dva.
Bíće vremena je neko ko bitiše u vremenu, a to ste vi, i ja, i svako ko je postojao, postoji, ili će postojati. Inače, trenutno sedim u kafiću s francuskim sobaricama u Gradu elektrike Akiba, slušam tužnu šansonu koja svira u nekom trenutku vaše prošlosti, a to je moja sadašnjost, pišem ovo i razmišljam o vama, tamo negde u mojoj budućnosti. A ako čitate, onda možda i vi razmišljate o meni.
Vi razmišljate o meni.
Ja razmišljam o vama.
Ko ste i šta radite?

Šesnaestogodišnja Tokijka Nao zaključila je da postoji samo jedan način bekstva od neizdržive usamljenosti i školskih siledžija, ali pre nego što sve okonča, htela bi da ostavi zapis o životu svoje prababe, zen-budističke monahinje. Jedinu utehu predstavlja joj pisanje tog dnevnika, kojim će uticati na nečiji život više nego što može i da zamisli.

Na zabačenom ostrvcetu na drugoj strani Tihog okeana, spisateljica Rut nalazi na plaži helou kiti koferčić, dospeo u more verovatno tokom razornog cunamija 2011. godine. Dok polako razotkriva tajnu njegovog sadržaja, Rut se otiskuje u prošlost, ka Naoionoj drami s tajanstvenim završetkom, ali i u sopstvenu budućnost.

Prepun prepoznatljivog humora Ozekijeve, roman Priča za bíće vremena zadire u sâmu srž odnosa između pisca i čitaoca, prošlosti i sadašnjosti, stvarnog i izmišljenog, kvantne fizike, istorije i predanja. Briljantno inventivna i uverljiva priča o čovečnosti i potrazi za osećanjem sigurnosti.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Naslov originala

A Tale for the Time Being

Jezik originala

Engleski

Broj strana

479

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2015.

ISBN

978-86-88335-52-2

Rut Ozeki

Rut Ozeki (1956) kanadsko-američka je spisateljica i zen-budistička sveštenica, a snimila je i producirala nekoliko filmova u nezavisnoj produkciji.

Rodila se u Nju Hejvenu u Konektikatu (SAD), od oca Amerikanca i majke Japanke, gde je i odrasla. Studirala je englesku i azijsku književnost na Smit koledžu. Juna 2010. godine dobila je zvanje zen-budističke sveštenice. Živi u Britanskoj Kolumbiji i Njujorku.

U svojim delima integriše pitanja nauke, tehnologije, religije, ekološke politike i globalne pop-kulture u jedinstvene narativne forme. Romanima My Year of Meats (1998) i All Over Creation (2002) osvojila je čitalačku publiku i brojne književne nagrade. Roman Priča za bíće vremena (2013) bio je u najužem izboru za Bukerovu nagradu, a časopis Los Angeles Times proglasio ga je knjigom godine. Za poslednji roman, The Book of Form and Emptiness (2021), dobila je 2022. nagradu Women’s Prize for Fiction.

Kritike

„Vrhunski roman o odanosti i vremenu.“
Sunday Times

„Majstorski satkano… Preplićući japanski jezik i događaje iz Drugog svetskog rata, pop kulturu i Prusta, zen-budizam i kvantnu fiziku, Ozeki naizmenično igra uloge dveju žena kako bi iznedrila očaravajaću pripovest.“
O, The Oprah Magazine

„Opčinjavajuće, mudro i potresno… Nao je nadahnut pripovedač, a njen pokušaj da ispriča priču o svojoj prababi, da se poveže sa sopstvenom prošlošću i svetom u kome živi istovremeno je bolan i iskren. Ozeki mi je jedna od omiljenih spisateljica, a ovde se pokazala u najboljem svetlu.“
Džuno Dijaz

„Genijalna i dirljiva, Priča za bíće vremena istovremeno je izuzetno pitka. A i zanimljiva. Naročito je dobro obrađen kontrast između dve kulture.“
Filip Pulman

„Nekoliko rečenica je premalo da se kaže sve o ovoj izuzetnoj i ambicioznoj knjizi. Priča za bíće vremena veliko je ostvarenje iz pera spisateljice na vrhuncu stvaralačke snage. Rut Ozeki nije samo ponovo udahnula život romanu kao stvaralačkoj formi, nego nam je priuštila oprobano i istinsko, duboko i suštastveno uživanje u likovima koje volimo i do kojih nam je stalo.“
Džejn Hamilton, autorka romana Karta sveta

Novi naslovi

Rat

891,00 RSD

Beli zubi

1.397,00 RSD

Odluka

990,00 RSD