Back Cover
Odlomak

Teskoba večeri

Teskoba večeri  je zastrašujuće otvorena, potresna i na momente teško podnošljiva priča o porodici koja se raspada, o načinu na koji se deca nose s traumama, o pometnji u kojoj se prepliću nevinost i brutalnost, u kojoj su deca i žrtve i počinioci neshvatljivih surovosti. Debitantski roman Marike Lukas Rejnefeld, ovenčan Međunarodnom Bukerovom nagradom za 2020. godinu, upečatljiv je u divljoj, nasilnoj lepoti i predstavlja radikalno čitalačko iskustvo koje će vas zauvek promeniti.

Rasprodato - obavesti me kada bude dostupno

Svet desetogodišnje Jas Milder, iz pobožne porodice u ruralnoj Holandiji, obeležen je osećajem masti na koži koja štiti od oštre zime, teksturom bradavica na krastačama koje migriraju, zvukom „rumenih reči“ kojih nema u Bibliji. Kada tragična nesreća slomi njene roditelje, deca Milderovih su prepuštena sama sebi – izmišljaju vlastita pravila, vlastitu kosmologiju, prelaze granice pristojnosti u divljoj pometnji, bivaju i žrtve i počinioci neshvatljivih surovosti. To preplitanje nevinosti i brutalnosti je kompleksno, potresno i teško podnošljivo. Jas upada u vrtlog uznemirujućih maštanja, oslobađajući mrak koji preti sve da ih proguta.

Debitantski roman Marike Lukas Rejnefeld, ovenčan Međunarodnom Bukerovom nagradom za 2020. godinu, upečatljiv je u divljoj, nasilnoj lepoti. Prepun nezaboravnih slika – sirovih, nadrealnih, poetičnih – Teskoba večeri predstavlja radikalno čitalačko iskustvo koje će vas zauvek promeniti.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Naslov originala

De avond is ongemak

Broj strana

251

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2021.

ISBN

978-86-80830-54-4

Marike Lukas Rejnefeld

Marike Lukas Rejnefeld (1991) potiče iz religiozne zemljoradničke porodice iz Severnog Brabanta u Holandiji, odakle crpi inspiraciju za svoja dela. Studirao/la je holandski jezik, ali je studije napustio/la da se posveti pisanju. Za sebe koristi rodno neutralno zamenicu „oni“ (they) i identifikuje se i kao muškarac i kao žena.

Autor/ka je dve zbirke poezije Kalfsvlies (2015) i Fantoommerrie (2019), i romana Teskoba večeri (2018). Dobitnik/ca je nagrade „Kornelis Buding“ za najbolji debi u poeziji 2015. godine i nagrade „Ida Herhart“ 2020. godine za zbirku Fantoommerrie. Roman Teskoba večeri dobio je prestižnu debitantsku nagradu ANV, a britansko izdanje ovenčano je Međunarodnom Bukerovom nagradom 2020. godine, čime je Rejnefeld postao/la najmlađa osoba koja je tu nagradu dobila.

Pored toga što se bavi pisanjem, radi na farmi mleka.

Kritike

„Jezgrovit i podrugljiv novi glas, uzbudljivo nesputan stilom i izborom teme.“
― Parul Segal, Njujork tajms

„Jedan od najboljih debitantskih romana koje sam čitao. Šokantno dobar. Potpuno nezaboravan… Klasik.“
― Maks Porter, autor knjige Tuga je pernato stvorenje

„Nepokolebljiva studija porodice koja se raspada u ludilu tuge, utoliko više uznemirujuća zbog detinje jednostavnog, nedramatičnog načina prikazivanja njihovog kompulzivnog ponašanja.“
― Holi Vilijams, Gardijan

Možda bi vas zanimalo