Back Cover
Odlomak

Zovem se Lusi Barton

Lusi Barton se polako oporavlja od naizgled jednostavne operacije kad joj majka, s kojom godinama nije razgovarala, dolazi u posetu. Laki tračevi o ljudima iz Lusinog detinjstva ponovo ih povezuju, ali tik ispod površine postoje napetost i čežnja koje su uticale na svaki aspekt Lusinog života: na njeno bekstvo iz problematične porodice, želju da postane spisateljica, brak, ljubav koju oseća prema svoje dve kćerke.

792,00 RSD

U romanu Zovem se Lusi Barton Elizabet Straut pokazuje kako obična poseta u bolnici može da se pretvori u kapiju najnežnijeg odnosa od svih – onog između majke i kćerke.

Lusi Barton se polako oporavlja od naizgled jednostavne operacije. Njena majka, s kojom Lusi mnogo godina nije razgovarala, dolazi u posetu. Laki tračevi o ljudima iz Lusinog detinjstva provedenog u Ilinoisu ponovo ih povezuju, ali tik ispod površine postoje napetost i čežnja koje su uticale na svaki aspekt Lusinog života: na njeno bekstvo iz problematične porodice, želju da postane spisateljica, brak, ljubav koju oseća prema svojim dvema kćerkama. Ova moćna pripovest satkana je briljantnim pripovedačkim glasom same Lusi: veoma pronicljivim, duboko humanim i uistinu nezaboravnim, čime se Elizabet Straut još jednom potvrdila kao vodeća američka spisateljica 21. veka.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Naslov originala

My Name is Lucy Barton

Jezik originala

Engleski

Broj strana

155

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2016.

ISBN

978-86-88335-67-6

Elizabet Straut

Elizabet Straut (1956) američka je spisateljica nagrađena Pulicerovom nagradom za roman Olive Kitteridge (2009). Autorka je devet romana, a priče su joj objavljivane u brojnim časopisima, među kojima je i Njujorker.
Njen prvi roman Amy and Isabelle (1998) osvojio je nagradu „Art Sajdenbaum“ za debitantsku knjigu koju dodeljuje Los Anđeles tajms, kao i priznanje „Hartlend“ Čikago tribjuna.

Roman Zovem se Lusi Barton (2016) bio je u širem izboru za Bukerovu nagradu, dok je nastavak te knjige, roman Oh, William! (2021), bio u užem izboru za Bukerovu nagradu 2022. Poslednji roman o Lusi Barton, Lucy by the Sea, objavljen je 2022.

Straut je poznata i po delima Abide with Me (2006), zbirki priča Sve je moguće (2017) i romanu Olive, again (2019). Bila je i finalistkinja za nagrade „PEN/Fokner“ i „Orindž“ u Engleskoj.

Živi u Njujorku.

Kritike

„Toliko dobro da se naježite… majstorski roman o porodičnim vezama iz pera jedne od najboljih američkih spisateljica.“
Sunday Times

„Bolna, poučna knjiga o odanosti majke i kćerke.“
People

„Ovako kvalitetno pisanje potiče iz predanosti slušanju, savršenog poklapanja sa duhom čovečanstva, iz pažnje posvećene stvarnosti toliko precizne da nadilazi puku veštinu i pretvara se u silnu moć.“
Hilari Mantel

„Ovoj knjizi ćete se vraćati iznova i iznova i iznova.“
Irish Independent

„Sažeta i spektakularna… Zovem se Lusi Barton je pametna i obazriva u svakom pogledu. Ovo je istovremeno knjiga uzdržanosti i knjiga velike otvorenosti i mudrosti. Počinje čistom, čvrstom strukturom i narativnom distancom nalik na bajku, ali potom postaje intimnija i prožeta improvizacijama, tako da se povremeno bliži autofikciji takvih pisaca kao što su Karl Uve Knausgor i Rejčel Kask. Straut se ovde poigrava formom, načinima da dođe do priče, a opet ništa nije ni bojažljivo niti preterano nasumično. Ona vrhunski i veličanstveno vlada ovim romanom u svakom trenutku…“
Washington Post

Možda bi vas zanimalo

Novi naslovi

Rat

891,00 RSD

Beli zubi

1.397,00 RSD

Odluka

990,00 RSD