Back Cover
Odlomak

Zagoreli šećer

Antara, žena koju je majka zapostavljala i zlostavljala, suočena je s tim da treba da brine o dementnoj majci koja se nikad nije starala o njoj. Iako se mit o majčinskoj ljubavi i podrazumevanoj požrtvovanosti jeste preispitivao i preispituje se u književnosti, retko ko je tako upečatljivo i zastrašujuće ogoljeno pisao o ambivalentnosti, ogorčenosti i izdaji kao što to čini Avni Doši.

990,00 RSD 693,00 RSD

Akcija Pozdrav letu - 30% niža cena! Akcija traje od 14. do 23. juna.

U mladosti je Tara bila buntovna i nemarna. Napustila je brak bez ljubavi da bi se pridružila ašramu, bila je prosjakinja, a zatim je provela godine jureći razbarušenog umetnika beskućnika – sve sa Antarom, ćerkom koju je zapostavljala i zlostavljala. Sad kad počinje da zaboravlja, njena odrasla ćerka se suočava s tim da treba da brine o ženi koja se nikada nije starala o njoj.

Vešto se krećući između Indije osamdesetih godina prošlog veka i sadašnjeg doba, Avni Doši raspetljava čvor sećanja koji veže majku i ćerku. Da li je Tarin gubitak pamćenja stvaran? Da li su Antarine uspomene istinite? Da li je moguće oprostiti zanemarivanje i sebičnost?

Britak i vispren, Zagoreli šećer je roman o ljubavi i izdaji između majke i ćerke, ali i o varljivosti sećanja. Uvršten u uži izbor za Bukerovu nagradu 2020, ovaj maestralan debi ispituje šta možemo sa sigurnošću znati o nama bliskim osobama i, u širem smislu, o sebi.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Naslov originala

Burnt sugar

Broj strana

255

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2021.

ISBN

978-86-80830-69-8

Avni Doši

Avni Doši, Amerikanka indijskog porekla, rođena je 1982. u Nju Džerziju, ali je često odlazila kod majčine porodice u Punej. Završila je studije istorije umetnosti, nakon kojih je radila u indijskim galerijama.

Svoj debitantski roman, Devojka u belom pamuku, o kompleksnom odnosu majke i ćerke, pisala je sedam godina. Roman je u Indiji objavljen 2019. Sledeće godine objavljen je u Engleskoj pod imenom Zagoreli šećer i ušao u uži izbor za Bukerovu nagradu.

Živi u Dubaiju s mužem i dvoje dece.

Kritike

Zagoreli šećer je uznemirujući, snažan prvenac, zapanjujući u svom jedu i razoružavajući u svom humoru od prve rečenice.“
— The Guardian

„Avni Doši nije samo talentovana spisateljica, ona je umetnica. Njene rečenice su britke i razorno precizne. Nigde nema beskorisnih reči, nema krhotina, nema kitnjastosti iza kojih se može sakriti. Ovako neukrašen i neposredan glas toliko je originalan da ga želite iznova čuti.“
— The New York Times Book Review

Zagoreli šećer je delo izvanrednog uvida, hrabrosti i sofisticiranosti… Nije da je Doši napisala nešto što niko ranije nije, već je napisala nešto što niko nije izrazio tako impresivno i ogoljeno.“
— The Washington Post

„Neverovatno. Izvrsno napisano, bolno ushićujuće, nemoguće da se ostavi… Počnite zbog tečnog stila, nastavite zbog ključalog besa.“
— Observer

„Divno napisano sa zapanjujućim opisima ‒ istovremeno emotivno teško i zajedljivo.“
— Žiri Bukerove nagrade 2020.

Možda bi vas zanimalo

Novi naslovi

Azilant

1.199,00 RSD

Rat

990,00 RSD 693,00 RSD

Beli zubi

1.694,00 RSD 1.185,80 RSD

Odluka

1.199,00 RSD 839,30 RSD