Back Cover
Odlomak

Beli zubi

Bravurozan prvenac Zejdi Smit o odnosu prema nasleđu i multietničkom okruženju, začinjen ironijom i britanskim humorom, s mnoštvom živopisnih likova i situacija koje čitaoce drže u neizvesnosti. Tu su Jehovini svedoci, genetski modifikovan miš, Arapi koji vode irski pab, frizerke u jamajkanskom salonu, eugeničari, pradeda koji možda jeste a možda i nije heroj, aktivisti za prava životinja i islamska fundamentalistička grupa pod nesretnim akronimom KEVIN. Knjiga koju jednako obožavaju i kritičari i čitaoci.

 

1.397,00 RSD

Kada Arči Džouns pokuša samoubistvo u svom automobilu u novogodišnje jutro 1975, a u tome ga spreči mesar ljut što mu je blokirao ulaz u mesaru, Arčijev život iz korena se menja. Kasnije tog dana upoznaje prelepu Jamajkanku dvadeset godina mlađu od sebe. Šest nedelja kasnije, bili su venčani.

Time počinje duhovita, pronicljiva i potresna priča o prijateljstvu, ljubavi, ratu, tri kulture i tri porodice kroz tri generacije.

Bravurozan prvenac Zejdi Smit o odnosu prema nasleđu i multietničkom okruženju, začinjen ironijom i britanskim humorom, s obiljem likova i situacija koje čitaoce drže u neizvesnosti, postao je kultni bestseler koji jednako obožavaju i kritičari i čitaoci širom sveta.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Broj strana

642

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2024.

ISBN

978-86-6084-055-6

Zejdi Smit

Zejdi Smit rođena je 1975. u Londonu, u englesko-jamajkanskoj porodici. Tokom studija književnosti napisala je svoj prvenac Beli zubi, koji je osvojio brojna priznanja, uključujući i Gardijanovu nagradu za prvu knjigu i nagradu „Whitbread“ za debitantski roman. Autorka je i romana Sakupljač autograma, O lepoti, Severozapad i Vreme svinga, kao i nekoliko zbirki priča i eseja.

Smit pripada generaciji pisaca koja se afirmisala kako svojim pogledom na rasna pitanja, tako i inovativnom upotrebom jezika kojim odražava različitost identiteta. Neizostavni humor, savremenost tema i vrhunska spisateljska veština doneli su joj svetsku slavu i književna priznanja.

Članica je Kraljevskog književnog udruženja od 2002, a časopis Granta uvrstio ju je među dvadeset najboljih mladih britanskih pisaca prvo 2003, a potom i 2013. Trenutno predaje kreativno pisanje na Njujorškom univerzitetu i članica je Američke akademije za umetnost i književnost.

Kritike

„Iznenađujuće samouveren debi, duhovit i ozbiljan… Oduševljen sam.“
Salman Ruždi

„Od prve strane je jasno da je u pitanju gotovo apsurdan talenat. Kao pisac, ljubomoran sam.“
Džulijan Barns

„Senzacionalno dobar roman… buran, smešan, satiričan i nežan.“
The Guardian

Beli zubi su, poput Londona koji prikazuju, nemirni hibrid glasova, bučni, energični i puni samopouzdanja.“
The New York Times Book Review

„Briljantno. Postmoderni Čarls Dikens.“
The Washington Post

„Verujte svim hvalospevima!“
The Times

„Smit piše kao iskusna spisateljica, a ponekad i kao sanjarka.“
The New Yorker

„Ambiciozan, iskren, bespoštedan… Smit ima osećaj za komediju i ljudske slabosti.“
The Wall Street Journal

„Neobična, drska i mudra knjiga… pokazuje pripovedački talenat i sofisticiran glas koji je i prizeman ali i učen, ohol i filozofski.“
The New York Times

Novi naslovi

Rat

891,00 RSD

Beli zubi

1.397,00 RSD

Odluka

990,00 RSD