Back Cover
Odlomak

Evropsko proleće

Provokativna, uzbudljivo nepredvidljiva i često vrlo eksplicitna distopijska vizija bliske budućnosti. Koling Nilsen otvara pitanje da li se krećemo ka društvu segregacije, otupelom na nasilje, u kome je korist od tehnološkog napretka rezervisana samo za privilegovane.

 

1.199,00 RSD 839,30 RSD

Akcija Pozdrav letu - 30% niža cena! Akcija traje od 14. do 23. juna.

Kulminacija migrantske krize u Danskoj dovodi do radikalne segregacije – muslimani žive u imigrantskim zonama pod strogim nadzorom, a danska vlada deportuje stotine hiljada nepoželjnih u izbeglički grad izgrađen u Mozambiku. S druge strane, ostrvo Loland je pretvoreno u idilično i strogo čuvano utočište, tehnološki napredno i ekološki održivo, gde pripadnici elite uživaju u veštački poboljšanoj prirodi.

Sredovečni galerista Stig, koji žudi za priznanjem umetničke zajednice, njegova žena Elisabet, naučnica potresena ćerkinom anoreksijom, i Kristijan, umetnik čiji seksualni nagoni zadiru u sferu ilegalnog, sele se na Loland i životi im se iz temelja menjaju.

Smešteno u budućnost koja deluje uznemirujuće bliska, Evropsko proleće je provokativna mešavina satirične društvene kritike i distopije, roman koji otvara pitanja slobode, jednakosti, etičnosti tehnologije i komercijalizacije umetnosti. Budućnost koju Koling Nilsen predviđa istovremeno je dekadentna, mračna i privlačna.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Naslov originala

Det europæiske forår

Jezik originala

Danski

Broj strana

371

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2022.

ISBN

978-86-6084-011-2

Kaspar Koling Nilsen

Kaspar Koling Nilsen (1974), pisac i scenarista, jedan je od upečatljivih glasova savremene danske književnosti. U svojim delima tragikomičnim i maštovitim stilom govori o problemima savremenog društva, spajajući grotesku, društvenu satiru i naučnu fantastiku. Za svoje delo dobio je „Holberg Medal“ i počasnu nagradu „Rune T. Kiddes“.

Na književnu scenu stupio je 2010. romanom Mount Kobenhavn za koji je dobio priznanje „Danske Bank First Book Award“. Drugi roman Den danske borgerkrig 2018-24 (2013) propraćen je hvalospevima kritike i užim izborom za „Readers’ Book Award“ 2014. godine. Evropsko proleće (2017), distopijska vizija evropske budućnosti, njegov je treći roman, a napisao je i zbirku kratkih priča Dengang dinosaurerne var små (2019).

Živi sa suprugom i dvoje dece u Kopenhagenu.

Kritike

„Jednostavno i briljantno. Vrhunski portret našeg vremena.“
— Weekendavisen

„Ciničan, zastrašujući i vizionarski pisac, Koling Nilsen zamišlja najgore. Kontemplacija ili najava?“
— L’Obs

„Ne prestaje da nas iznenađuje bogatstvo proze, lepota mašte i nivo inteligencije ovog romana.“
— L’Express

„Eksplozivan i lucidan roman, napisan preciznim i ubojitim perom koje upire u najmračnije rukavce ljudske duše.“
— Le Page des Libraires

„Kaspar Koling Nilsen ima originalne ideje i samouvereno meša stvarne činjenice, vrlo verovatne činjenice i one manje verovatne.“
— Mišel Uelbek

Novi naslovi

Azilant

1.199,00 RSD

Rat

990,00 RSD 693,00 RSD

Beli zubi

1.694,00 RSD 1.185,80 RSD

Odluka

1.199,00 RSD 839,30 RSD