Top 30
Back Cover
Odlomak

Na prvi pogled, Hofmester je uglađen, pristojan i tih, čovek iz prošlog doba pomalo nesnađen u sadašnjem svetu. Međutim, polako se razotkriva kao neurotik fokusiran na materijalno i nesposoban za otvorenu komunikaciju, a potom i kao ksenofobično i seksualno izopačeno čudovište. Upečatljiv, intrigantan i bizaran, Tirza je roman koji čitaoce drži u nelagodnoj opčinjenosti do samog kraja.

1.199,00 RSD

Jergen Hofmester je nekad imao sve: lepu ženu i dve ljupke ćerke, Ibi i Tirzu, ugledan posao urednika u izdavaštvu, kuću u boljem delu Amsterdama i poveću ušteđevinu. Međutim, žena ga je napustila, Ibi se odselila i dobio je otkaz. Sada vodi miran život s voljenom Tirzom, sve dok mu ona ne kaže da će otputovati u Afriku s dečkom koji Hofmestera podseća na poznatog teroristu.

Slojevi udobne učmalosti izobilja umotanog u političku korektnost i ljubaznost počinju da se ljušte, i sporo ali neumitno se otkriva moralni i egzistencijalni sunovrat. Hofmester, običan i tih čovek, ogoljava se kao otuđeno, ksenofobično i seksualno izopačeno čudovište. Dramaturški suvereno, Grunberg čitaoce vodi do najružnijih dubina ljudske duše, namećući pitanje da li Hofmester živi u svakom od nas ili je on ipak poseban slučaj.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Naslov originala

Tirza

Jezik originala

Holandski

Broj strana

457

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2022.

ISBN

978-86-6084-024-2

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg rođen je u Amsterdamu 1971. Nakon što je izbačen iz škole, osnovao je izdavačku kuću, a sa 23 godine napisao je delo Blauwe maandagen (Plavi ponedeljci), koje je osvojilo holandsku nagradu za najbolji debitantski roman. Nagradu za najbolji debitantski roman dobio je i 2000. za roman De geschiedenis van mijn kaalheid (Istorija moje ćelavosti), koji je napisao pod imenom Marek van der Jagt.

Dva puta je dobio književnu nagradu AKO, holandski ekvivalent Bukerovoj nagradi – za romane Fantoompijn (Fantomski bol, 2000) i Azilant (2003). Roman Tirza (2006) dobio je četiri književne nagrade, adaptiran je u pozorišne predstave, a 2010. po njemu je snimljen i istoimeni film.

Osim što piše romane, novele, priče, eseje, poeziju i drame, Grunberg redovno objavljuje i kolumne u brojnim novinama i časopisima. Živi i radi u Njujorku.

Kritike

Tirza je jasan i mračan prikaz onoga što ljudi čine sami sebi, a time i drugima. Ovim romanom Grunberg polako, ali sigurno napreduje prema klasi najboljih autora koji lucidno pišu o neshvatljivosti ljudskih postupaka.“
Haarlems Dagblad

„Izuzetan spoj porodične drame, trilera i analize života srednje klase.“
Die Presse

„Tirza je roman o tome kako su strašni i odvratni svi ti mirni, tihi i dobri ljudi.“
Miljenko Jergović
( >> ceo prikaz)

Novi naslovi

Beti Blu

990,00 RSD

Azilant

1.199,00 RSD

Rat

891,00 RSD

Beli zubi

1.397,00 RSD

Odluka

990,00 RSD