Back Cover
Odlomak

Matriksa

Nakon briljantnog romana Suđaje i furije, Loren Grof se vraća moćnim delom koje slavi žensku snagu, inventivnost i smelost. Matriksa je nesvakidašnje uzbudljiva priča o samodovoljnoj zajednici opatica, smela vizija ženske ljubavi, skrivene seksualnosti i žestoke odanosti.

990,00 RSD 693,00 RSD

Akcija Pozdrav letu - 30% niža cena! Akcija traje od 14. do 23. juna.

Sedamnaestogodišnja Marija, nespretna devojka divovskog stasa, oterana je s anžujskog dvora i poslata da bude nastojnica zabačene siromašne opatije. Svikla na slobodu i udobnost, zatečena je surovošću novog života pa kopni od tuge i gladi. Čežnju za porodicom, rodnom zemljom i mladalačkim strastima, međutim, brzo zamenjuje odanošću sestrama, uverenjem u svoje božanske vizije i odlučnom namerom da žene koje štiti povede odvažnim novim putem. U svetu koji se strahovito brzo menja, koji nikako ne može da se pomiri sa samim njenim postojanjem – da li je snaga Marijine vizije dovoljna?

Matriksa, zasnovana na liku Marije od Francuske, prve francuske pesnikinje, dirljivo svedoči šta sve žene mogu da postignu kad ih okolnosti na to privole ili kad samo odluče da se usprotive patrijarhalnim običajima. Ispisan poetičnim, živopisnim i senzualnim stilom, roman o životu opatica u dvanaestom veku deluje uzbudljivo i dinamično poput trilera.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Naslov originala

Matrix

Jezik originala

Engleski

Broj strana

240

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2022.

ISBN

978-86-6084-023-5

Loren Grof

Loren Grof (1978) američka je spisateljica, autorka četiri romana i dve zbirke priča. Njen prvi roman, The Monsters of Templeton iz 2008, našao se na listi bestselera The New York Times-a. Sledeći roman, Arcadia, proglasili su za jednu od najboljih knjiga 2012. godine The New York Times, The Washington Post, Vogue, The Globe and Mail, Christian Science Monitor i Kirkus Reviews. Roman Suđaje i furije (2015) nominovan je za Nacionalnu književnu nagradu u kategoriji proze i proglašen za roman godine na Amazonu. Matriksa (2021) njen je poslednji roman.

Grof je objavljivala priče u listovima The New Yorker, The Atlantic Monthly, Five Points i Ploughshares, kao i u antologijama Najbolji novi američki glasovi 2008, Nagrada Puškart XXXII i Najbolje američke kratke priče za 2007, 2010. i 2014. godinu. Mnoge od tih priča pojavljuju se u njenoj zbirci Delicate Edible Birds (2009). Napisala je i zbirku priča Florida (2018).

Živi sa suprugom i decom na Floridi.

Kritike

„Uzbudljivo i srceparajuće. Grof je stvorila nezaboravnu istorijsku dramu.“
– Time

„Uzbudljiv portret nastojnice opatije koja osvaja i drži vlast… Upečatljive rečenice Loren Grof unose živost u maestralnu priču.“
– Kirkus Reviews

„Istovremeno epski i intiman, ovaj sveobuhvatni roman istražuje pitanja ženske ambicije, kreativnosti i strasti uz naelektrisanu prozu i iskričavu duhovitost.“
– Brit Benet, autorka romana Polovina koja nedostaje

„U primamljivo nepredvidivom potezu, Loren Grof je usmerila svoju pažnju ka časnim sestrama u 12. veku. Rezultat je veoma upečatljiv roman velike energije i smelosti.“
– The Guardian

Možda bi vas zanimalo

Novi naslovi

Azilant

1.199,00 RSD

Rat

990,00 RSD 693,00 RSD

Beli zubi

1.694,00 RSD 1.185,80 RSD

Odluka

1.199,00 RSD 839,30 RSD