Back Cover
Odlomak

Porijeklo

Porijeklo je roman u kom Saša Stanišić pripoveda o svom putu iz rodnog Višegrada do nemačkog Hajdelberga, pa opet nazad u bosanske planine, svojoj baki. Ovo je knjiga o radosti, bolu i nostalgiji za zemljom koja više ne postoji, ali i nežan roman o ljubavi, dirljivo opraštanje od bake koja tone u demenciju.

990,00 RSD 693,00 RSD

Akcija Pozdrav letu - 30% niža cena! Akcija traje od 14. do 23. juna.

Porijeklo je roman u kom Saša Stanišić pripoveda o svom putu iz rodnog Višegrada do nemačkog Hajdelberga, pa opet nazad u bosanske planine, svojoj baki. Ovo je roman sećanja i pamćenja, u kom pisac vlastito iskustvo prepliće s porodičnim anegdotama i bosanskim mitovima. Ovo je i roman o sazrevanju u izbeglištvu, gde je poreklo istovremeno bitno i nebitno.

Porijeklo je i dirljivo opraštanje od bake koja tone u demenciju: njoj se stvarnost i sećanja mešaju, a Stanišić maestralnim pripovedačkim tehnikama i iskričavim digresijama popunjava praznine u njenim pričama. Na samom kraju, pisac nam daje mogućnost da sami biramo kako će se roman završiti. Bez obzira na naše nasleđe, domovinu i identitet – sudbina je u našim rukama.

Topao, setan, duhovit i vrlo živopisan, ovaj roman je očarao nemačku publiku i dobio najznačajniju nemačku književnu nagradu „Deutscher Buchpreis“ za 2019. godinu. Porijeklo je vanserijsko delo koje će vas osvojiti na prvo, drugo i treće čitanje.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Naslov originala

Herkunft

Broj strana

317

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2021.

ISBN

978-86-80830-57-5

Saša Stanišić

Saša Stanišić je rođen 1978. godine u Višegradu, u Bosni i Hercegovini. Kao četrnaestogodišnjak je s porodicom napustio rodni grad bežeći od ratnih razaranja, i preselio se u nemački grad Hajdelberg. Od 2004. do 2006. studirao je na Nemačkom fakultetu za književno stvaralaštvo u Lajpcigu (Deutsches Literaturinstitut Leipzig).

Za svoj prvi roman, Kako vojnik popravlja gramofon (Wie der Soldat das Grammofon repariert, 2006), dobio je brojne ugledne književne nagrade, a roman je preveden na više od trideset jezika. Roman Pred svetkovinu (Vor dem Fest, 2014) osvojio je nagradu Sajma knjiga u Lajpcigu. Godine 2016. objavljena je Stanišićeva zbirka kratkih priča Klopkari (Fallensteller), a 2019. roman Porijeklo (Herkunft). Za taj je roman dobio najznačajniju nemačku književnu nagradu „Deutscher Buchpreis“ za 2019. godinu.

Osim romana, Stanišić na nemačkom jeziku piše poetske tekstove, eseje i kratke priče. Živi i radi u Hamburgu.

Kritike

„Saša Stanišić je pesnik i revolucionar, i u jeziku je pronašao svoju pravu domovinu.“
— Thomas Hummitzsch, Rolling Stone

„On je bez daljeg jedan od naših najboljih pripovedača.“
— Richard Kämmerlings, Die Welt

„Ovo je roman o radosti, bolu i nostalgiji za zemljom koja više ne postoji.“
— Sandra Kegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung

Prikazi

Porijeklo je nesumnjivi književni događaj 2020. Knjiga je to jednoga neočekivanog talenta i imaginacije, kakvih je uvijek i u svim vremenima malo, a zadesiše se, eto, u čovjeku takve životne sudbine i priče. Njega nije rat učinio piscem, nije ga piscem učinio ni njegov identitetski mrtvi čvor, jer bi Saša Stanišić bio pisac i da je odrastao u svili i kadifi, ili da mu je bilo živjeti u nekom socijalističkom Višegradu, punom bratstva i jedinstva, prije bi se moglo reći da je čudo što je sve talent u stanju podnijeti, a da se ne raspadne i ne raspe.

[Stanišić] piše o svim onim gotovo formativnim poniženjima, koja su veći dio njegove generacije, te općenito veći dio tog našega nesrođenog gastarbajterskog i emigrantskog svijeta, okrenula prema zavičajnim klubovima, dijasporstvu i dijasporenju, te idiotskome i slinavom romantiziranju južnoslavenskih pradomovina. Njemu se takvo što nije dogodilo. Ali ne zato što je bio čvršći od svoje generacije, nego upravo suprotno, zato što je bio mnogo nježniji, s jačom imaginacijom, koja mu je rastvarala svijet pred očima i činila mogućim taj čudesni sinhronicitet života i identiteta u kojima je živio.

Miljenko Jergović
(odlomak iz prikaza Veliki bosanski roman njemačke književnosti)

Možda bi vas zanimalo

Novi naslovi

Azilant

1.199,00 RSD

Rat

990,00 RSD 693,00 RSD

Beli zubi

1.694,00 RSD 1.185,80 RSD

Odluka

1.199,00 RSD 839,30 RSD