Back Cover
Odlomak

Sezona berbe

Blažević je spisateljica koja opija rečima, iz njenih rečenica pršte emocije, mirisi i boje, a svaki pasus je moćna i gotovo opipljiva slika. U Sezoni berbe piše o ljubavi i čežnji, o najintimnijim i najbolnijim trenucima, o napuštenim prostorima i neprevaziđenim traumama, i stvara roman pun fine erotike i snažnih emocija.

891,00 RSD 623,70 RSD

Akcija Pozdrav letu - 30% niža cena! Akcija traje od 14. do 23. juna.

Nakon kratkotrajne ljubavne afere, fotografkinja Una, pod izgovorom da priprema izložbu, odlazi u roditeljsku kuću u davno napuštenom selu. O povratku, neizrecivoj čežnji, lutanjima selom i obližnjim gradićem govori svom ljubavniku i beleži osećanja slikama napravljenim foto-aparatom nasleđenim od majke. Fotografišući ostatke zlih vremena nagoveštava i nekoliko decenija staru ljubavnu priču svoje majke, koja se, iako udata, zaljubila u drugog i, kao i Una danas, bila spremna da započne novi život.

Sezona berbe snolik je roman o vanvremenskoj ljubavi, prepun fine erotike i neponovljivih ljubavnih scena iza kojih se krije priča o poetici napuštenih prostora i nemogućnosti prevladavanja traume. Novi naslov hvaljene autorke osvojiće vas senzualnošću i neuobičajenim metaforama, kao i poetskom snagom prepoznatljivom za pripovedački glas Magdalene Blažević.

Autor
Dizajner
Naslovna ilustracija

Monika Meglić

Broj strana

146

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2023.

ISBN

978-86-6084-050-1

Magdalena Blažević

Magdalena Blažević (1982) rođena je i odrasla u Žepču, u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je hrvatski i engleski jezik i književnost. Njene kratke priče objavljivane su u književnim časopisima i na književnim portalima: Balkanski književni glasnikRiječiŽivotAjfelov mostStraneAstronaut itd. Dobitnica je nekoliko nagrada za najbolju priču.

Zbirku priča o ženama koje nisu mogle ili nisu htele da obuzdaju svoje želje, Svetkovina, objavila je 2020. Priče su prevedene na više jezika, a naslovna priča je ušla u uži izbor za američku književnu nagradu „Adelaide“. U kasno ljeto je njen prvi roman, snažno i poetično antiratno ostvarenje, ispričan iz perspektive Ivane Širić, devojčice ubijene u Bosni 1993.

Živi i radi u Mostaru.

Kritike

„Blažević uspijeva u relativno malo riječi izgraditi dva unutrašnja svijeta, nekoliko života koji su se dogodili, mogli dogoditi, i propustili dogoditi. Ne boji se sentimentalnosti, koju samosvjesna književnost obično u širokom luku izbjegava ili se od nje žustrom ironijom štiti, no u Sezoni berbe ona slobodno struji, besramna, gotovo drska. Supostoje ljubav i smrt i seks i nasilje i život; voće i vlažna zemlja kao dio pejzaža na kojemu se može dogoditi strašni gubitak jednako lako kao i bolna naslada, ovisno o vremenskoj pukotini u koju upadnemo.“
— Ana Fazekaš, Kritika HDP

„Baš kao i junak romana Nevidljivi gradovi Itala Calvina, junakinje novog romana Magdalene Blažević u carstvu bolesnom od vlastite prošlosti proučavaju tragove nekadašnje sreće, mjere njezin manjak, pa grabe mrak koji ih okružuje, oštreći vid na dalekim slabašnim svjetlima. A kad opet dođe sezona berbe, tko zna, možda iz rana izrastu najsočniji plodovi.“
— Gea Vlahović, Best Book

Novi naslovi

Azilant

1.199,00 RSD

Rat

990,00 RSD 693,00 RSD

Beli zubi

1.694,00 RSD 1.185,80 RSD

Odluka

1.199,00 RSD 839,30 RSD