Back Cover
Odlomak

Okretište

Karakaš hrabro, iskreno i u svoj svojoj ranjivosti iznosi osećaj bespomoćnosti, paranoje i gneva, i prikazuje borbu između želje za osvetom i povratka normalnom životu nakon napada koji ga je gotovo koštao života. Intiman roman koji svedoči o izuzetnom daru jednog od vodećih savremenih pisaca s ovih prostora.

792,00 RSD

Okretište je bolno dirljiva knjiga u kojoj se autor suočava s traumom posle napada koji ga je gotovo stajao života. Bez spektakla i senzacionalizma, s brutalnim činom u nagoveštajima – jer književnost je za Karakaša oduvek bila jezik, a ne puko opisivanje događaja – ovaj roman prikazuje osećaj nemoći, ranjivosti, paranoje i gneva.

U snove mu dolaze preci, svi odreda osvetnici, bivši vojnici i legionari, i donose mu svoje oružje, tražeći da izravna račune i odluči „hoće li biti čovjek pa da mu konobar donosi u birtiji piće na stol ili da bude žaba pa da mu donosi piće na pod“. Ipak, s ljudskim porivom za osvetu odlučio je da raskrsti pisanjem romana.

Reč je o dosad najintimnijem Karakaševom delu koje se bavi pronalaženjem mehanizama za vraćanje poverenja u ljude uprkos teškoj psihofizičkoj traumi. Okretište, remek-delo pisca poznatog po sažetom izrazu, predstavlja njegovu književnu „borbu na život i smrt“.

Autor
Dizajner
Broj strana

105

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2022.

ISBN

978-86-6084-008-2

Damir Karakaš

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica, pored Brinja u Lici. Posle studija u Zagrebu, jedno vreme je živeo u Francuskoj, prvo u Bordou, a posle u Parizu, gde se izdržavao sviranjem harmonike. U Parizu je studirao francuski jezik, izvodio performanse i izlagao konceptualne radove.

Objavio je knjigu putopisa Bosanci su dobri ljudi; zbirke priča EskimiPukovnik Beethoven i Kino Lika, po kojoj je snimljen istoimeni film; drame Skoro nikada ne zaključavamoSnajper i Avijatičari; te romane KombetariKako sam ušao u EuropuSjajno mjesto za nesrećuBlue MoonSjećanje šume (nagrade „Fric“ i „Kočićevo pero“) i Proslava (nagrada Tportala za najbolji roman godine). Okretište je njegov sedmi roman, za koji je dobio nagradu „Meša Selimović“ za najbolji regionalni roman u 2021. godini. Dela su mu prevedena na desetak jezika.

Živi u Zagrebu.

Kritike

„Nije htio napisati triler ni krimić. A ni brutalnu autofikcijsku prozu kojom bi zaprepastio čitateljstvo. Okretište najnježnija je Karakaševa knjiga, koja govori o tome kako je čovjek u stvari ranjivo biće.“
— Miljenko Jergović

„Karakaš ovim uspjelim uratkom daleko prednjači skoro pa svim sličnim, i to mnogobrojnim piscima u hrvatskoj novijoj prozi. Biti prvak u noveli bolje je nego biti na drugom mjestu kao kratkopričaš ili trećem u romanopisanju.“
— Igor Mandić

Okretište je roman koji će se pamtiti, netipični triler u kojemu je žanr podređen piščevom interesu za jezik, atmosferu i psihologizaciju lika.“
— Vid Barić, Tportal

Možda bi vas zanimalo

Novi naslovi

Rat

891,00 RSD

Beli zubi

1.397,00 RSD

Odluka

990,00 RSD