Dnevnik praznine
Dnevnik praznine
Back Cover
Odlomak

Dnevnik praznine

Subverzivni roman bizarnog zapleta i diskretnog humora koji razmatra šta u patrijarhalnom društvu znači biti žena koja se ne uklapa u tradicionalnu ulogu supruge i majke. Dnevnik praznine suptilan je bunt protiv uloga nametnutih ženama, prožet zadivljujućom dvosmislenošću koja čitaoce drži u neizvesnosti do samog kraja.


Najbolji debitantski roman u Japanu 2020.

792,00 RSD

Kada pređe na novi posao kako bi pobegla od seksualnog uznemiravanja na prethodnom, Šibata otkriva da se od nje očekuje da kuva kafu, menja tonere, prazni korpe za smeće i radi sve ono što se podrazumeva samo zato što je jedina žena u kancelariji. U trenutku besa objavljuje da ne može više da sklanja prljave čaše pune opušaka jer je – trudna.

Trudna Šibata ne mora nikome da služi kafu. Trudna Šibata nije primorana da radi prekovremeno. Trudna Šibata se odmara, gleda TV, ide na aerobik za buduće majke i vodi dnevnik trudnoće. Jedini problem je što… Šibata nije trudna. Uskoro ta spontana laž izmiče kontroli, a granica između prevare i njenog života polako počinje da se briše.

Emi Jagi je u romanu Dnevnik praznine prikazala ne samo društvo koje i dalje s visine gleda na žene već i licemerje koje prati trudnoću. Bizaran zaplet, uzbudljiva subverzivnost i tanani crni humor romana za koji se veruje da će biti prekretnica u feminističkoj literaturi, autorki su doneli nagradu za najbolji debitantski roman u Japanu.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Broj strana

149

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2024

ISBN

978-86-6084-049-5

Emi Jagi

Emi Jagi, spisateljica i urednica ženskog časopisa, rođena je 1988. i živi u Tokiju. Dnevnik praznine je njen prvi roman koji je 2020. osvojio prestižnu nagradu „Osamu Dazaj“ za najbolji debitantski roman godine u Japanu zbog tananog crnog humora i odličnog prikaza japanske poslovne kulture i rodnih očekivanja.

Kritike

„Ovo je nadrealni roman o traženju poštovanja i spone s ljudima u sve otuđenijem svetu.“
Harvard Review

„Zadivljujuća, zabavna i visprena priča koja unosi suptilnost u opis diskriminacije na radnom mestu – kao i dašak magije.“
Publishers Weekly

„Jagi vešto briše granicu između istine i laži buntovnim rešenjem problema s kojima se žene susreću na radnom mestu.“
The Washington Post

Dnevnik praznine je kritički pogled na plodnost, majčinstvo i uloge koje su žene prinuđene da preuzmu zarad dobrobiti muškaraca.“
Literary Hub

„Debitantski roman koji ne smete propustiti.“
Associated Press

„Čak je i ideja majčinstva usamljena. U romanu Dnevnik praznine Emi Jagi otkriva beskrajnu ironiju majčinstva.“
The New York Times

Novi naslovi

Azilant

1.199,00 RSD

Rat

891,00 RSD

Beli zubi

1.397,00 RSD

Odluka

990,00 RSD